КАТ развърта секирата, започва мащабна акция, ето кой е под прицел

  • 01.11.2021 8:45 /
  • 5515 /
  • 2
КАТ развърта секирата, започва мащабна акция, ето кой е под прицел

Пътната полиция започва акция „Зима“. От 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да са със зимни гуми. От Съюза на българските автомобилисти дават възможност всеки желаещ да провери автомобила си безплатно в сервизите на Съюза до края на седмицата .

Акция „Зима“ е разделена на три части. Първата седмица е насочена към водачите на пътни превозни средства, втората - към безопасността на пешеходците а третата - към поведението на водачите и състоянието на моторните превозни средства (МПС).

Комисар Калоян Драганов от отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ допълни:

„Протекторът на гумите трябва да е равен или по-голям от 4 мм, от 15 ноември вече трябва да са с гуми, съобразени със зимни условия, до 1 март. Спиране от движение се прилага към всички МПС, които не отговарят на условията".

Три пъти по-голяма е вероятността за водачите да попаднат в ПТП при дъждовно време и мокра пътна настилка, обясни Росен Рапчев от Държавната агенция „Безопасност на движението“ по пътищата.

„Отправяме апел към всичките водачи да избират правилно скоростта на движение, да съблюдават необходимата дистанция, за да могат да реагират“.

Въпреки, че акцията едва е започнала, пред пунктовете за смяна на гуми се извиват наистина дълги опашки. Налага се много от шофьорите дори да си запазват час за процедурата.

Над 20 момчета на смяна, които работят без да спират. Такава е ситуацията в последните дни в пункт за смяна на гуми. Въпреки че служителите са много и действат без почивка, чакащи отпред има от сутрин до мрак. Сред тях е и Иван Живков, който има задача да смени гумите на всички коли във фирмата, където работи.

Дори опцията за запазване на час не помага особено. „Всяка година е едно и също. Времето ми за чакане е приблизително около 40 минути до час. Може да излезе нещо странично, което да забави процеса на работа. Това означава, че часовете започват да вървят назад, със закъснение”, каза още Иван.

Опашките за смяна на гуми са една от причините от КАТ да дадат толеранс на шофьорите. Проверките започват в понеделник. „Ще предупреждаваме водачите на моторни превозни средства, а след 15 ноември ще започнем и да санкционираме”, уточни началникът на Пътна полиция-София Тенчо Тенев.

За тези водачи, които днес бяха на опашка обаче, подобни компромиси не трябва да има. „Хубаво е да се сменят гумите колкото може по-рано. На 5 градуса вече е нормално да се сменят гумите”, уточни Станимир Стоянов.

През целия ноември ще се следи и за изправност на чистачките и дали автомобилите имат течност за чистачки. 

До 15 ноември пътна полиция само ще напомня за зимните гуми на шофьорите. От 15 ноември до 1 март обаче те подлежат на глоба, ако колите им не са оборудвани за зимни условия

От 3 години Владимир има мобилен пункт за смяна на гуми. С настъпването на пандемията от COVID-19 услугите му стават все по-търсени.

"Много по-удобно е, не чакат на опашки, записват си час, кой когато е свободен", казва той.

Сред придвидливите клиенти на Владимир е Радослав, който не чака проверките на пътна полиция, за да приготви колата си за зимата.

"Имаше година, в която си ги бях сменил още на 15 октомври, защото тогава падна първият сняг. Но като цяло се съобразявам с прогнозата за времето", споделя той.

След първия сняг по проходите от преди 10-тина дни, работата на Владимир става все повече. Метеорологчните условия обаче не са единственото, което трябва да се има предвид:

"Хубаво е гумите да са нови или максимум до 5 години, защото каучукът после остарява и губи свойствата си и колата може да стане неуправляема на пътя", казва Владимир Владимиров.

"Автомобилите трябва да са подготвени за зимни условия, протекторът на гумите трябва да е равен или по-голям от 4 мм", обясни комисар Калоян Драганов, началник отдел "Пътна полиция".

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Георги
    01.11.2021 16:07
    Аз не чакам на опашки ,имам два комплекта гуми с джанти ,със зимни и летни гуми.И не ме мързи да ги сменям за сезона+това 20,30лв не са ми никак излишни .Всеки сам си решава,и в сервизите за гуми сме им като дойна крава.
  • Paola
    01.11.2021 23:50
    Спрете мастурбацията, вижте какви красиви момичета търсят секс без ангажимент - https://bit.ly/bg_girls