Как шофьорите си съсипват двигателя и скоростната кутия през есента и дори не го знаят

  • 26.09.2022 8:21 /
  • 97642 /
  • 3
Как шофьорите си съсипват двигателя и скоростната кутия през есента и дори не го знаят

За това е достатъчно само да се мине през локва. Експерт даде няколко препоръки как да се избегнат неприятностите 

С какво е опасна локвата? 

Най-страшното е, че локвата може да бъде по-дълбока, отколкото изглежда. А при всички коли въздухозаборникът е насочен напред и е разположен в района на радиатора (при някои коли е съвсем ниско). При преминаването през локва водата може да попадне във въздухозаборника и да предизвика хидравличен удар в двигателя. Течността, за разлика от горивната смес, не изгаря. Попадайки в цилиндрите, тя разрушава буталата и мотовилките. 

В дълбоката локва водата може да проникне и в агрегата на трансмисията - скоростната кутия раздатката или редуктора. При някои всъдеходи отдушниците на тези агрегати са снабдени с тръби, които са изнесени достатъчно нависоко. Кросоувърите обаче такава защита няма и рискът да "пийнат вода" е голям. 

Ако локвата е много голяма, автомобилът може да попадне в хидропланинг и да се отправи в "свободно плаване", което ще приключи с удар с друг автомобил или елемент от пътя. 

Има ли други подводни камъни? 

На дъното на локвата може да има ями с голяма дълбочина или отворени люкове на канализацията.  

Под водата може да се крият остри предмети, способни да пробият гумата или дори дъното на картера. 

При щурма на водната преграда може да се изгубят и регистрационните номера, все пак те се крепят на тънки пластмасови рамки. 

Как да определим дълбочината на локвата

Ако пред вас има автомобил - забавете ход и изчакайте, докато той премине през препятствието. Ако всички премине удачно, запазете курса. 

Друга работа е, когато водната преграда е щурмувана от камион. Ако водата покрие поне половината от колелото, то с лека кола, а дори и с кросоувър, след камиона няма да може да се мине. По-добре е локвата да бъде заобиколена. 

Ако автомобили няма, а видът на локвата е подозрителен, има смисъл да слезете и да проверите дълбочината ѝ с пръчка. Естествено, това е съвет за онези, които в багажника си имат високи гумени ботуши. 

Как да се мине? 

При преодоляването на локвата се старайте колелата поне от едната страна да се движат по сухо, тогава опасността от пропадане се запазва, но и да се изтегли колата ще бъде по-лесно. 

Скоростта на движение трябва да е минимална. Все пак пред бронята на автомобила се повдига вал от вода, който може наводни дори високо разположения въздухозаборник на мотора. 

Движете се правно на пред на първа предавка (ако колата е с автоматик, скоростта трябва да се фиксира предварително). Двигателят ще развие достатъчно големи обороти, което няма да позволи вода да попадне в изпускателната система. 

Ако влетите в локвата с голяма скорост, може да попаднете в хидропланинг. Тогава автомобилът може изцяло да излезе извън контрол. Затова при силен дъжд не ускорявайте над 70 километра в час.

След като сте преминали през дълбоката локва, е удачно няколко пъти да натиснете педала на спирачката, за да може спирачните дискове и барабаните да се изчистят от вода. По този начин ще се възстанови ефективността им при спиране. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Ма да
    26.09.2022 15:19
    Някои локви нямат даже дъно... Умната и гамац- гамац!
  • Кико
    26.09.2022 23:10
    Вие сте виждали автомобил само на картинка!!!А и разбирате от автомобили колкото магаре от военна музика!
  • España
    27.09.2022 1:16
    Това се отнася за БГ.