Как да си изберем чистачки за колата: дреболии, които не трябва да се забравят

  • 28.09.2021 8:29 /
  • 5911 /
  • 1
Как да си изберем чистачки за колата: дреболии, които не трябва да се забравят

Перата на чистачките - това е последното нещо, за което се сещат шофьорите, когато си мислят за безопасност на пътното движение. Възможността обаче да виждате пътя пред вас зависи пряко от изправността на чистачките, а това означава, че не трябва да се подценява тази част от конструкцията на вашето транспортно средство. 

От началото на 20-и век тази резервна част на автомобила е еволюирала значително, но функцията ѝ като цяло не се е променила - в чистачките се използват гумени остриета, които се докосват до стъклото и го чистят при движението си. 

Първоначално чистачките са били задвижвани ръчно, по-късно те са били усъвършенствани, и са се задвижвали с натискането на копче или ръчка, а в най-новите автомобили чистачките преминават в режим на работа автоматично благодарение на датчик за дъжд. 

Съвременните чистачки за каркасни и безкаркасни. Също има зимни чистачки, има чистачки за задното стъкло и фаровете. 

Колко дълго служат чистачките 

Най-добре е да се проверяват чистачките на всеки 6 месеца и да се сменят с нови не по-рядко от година. Това трябва да се прави преди и след есенно-зимния период - най-интензивния за чистачките. 

Но, ако огледът не установи сериозни недостатъци, то чистачките може да продължат да служат. 

Популярни марки чистачки 

Най-известните производители на чистачки и гумени пера са Bosch, Denso, Valeo, Alca, Trico, Magneti Marelli, Heyner, Polcar, Valeo, Champion и др.

Безусловен лидер в тази сфера е популярната компания Bosch, в чийто каталог вие ще видите чистачки почти за всеки един съвременен автомобил. Само чистачките за задното стъкло са над 120 модела. 

Редовно оглеждайте вашите чистачки. При проверка на чистачките обръщайте внимание на следното: 

Състоянието на конструкцията: липса на корозия на метала, повреди на пластмасата, особено на местата за закрепяне. 

Гумената лента: по нея не трябва да има пукнатини, разкъсвания и други дефекти. 

Обърнете специално внимание на наличието на деформации на гумата, която да не позволява на перата да докосват предното стъкло, което намалява ефективността на почистването. 

Дали чистачката е равна: износената или изкривената чистачка няма точно да повтаря извивката на предното стъкло, като така ще оставя по него неизчистени места. 

Рамото: убедете се, че чистачката е надеждно закрепена за рамото си. 

Какво да направим, за да може нашите чистачки да чистят предното ни стъкло по най-добрия начин. 

Гумената лента на чистачките трябва много добре да приляга към повърхността на стъклото, тоест по цялата площ на контакт между чистачките и повърхността на предното стъкло. 

Ако чистачките се движат "напразно", то това може да доведе до появата на драскотини по стъклото, което в бъдеще може да се превърне в доста сериозен проблем. 

Всъщност, ако чистачките скърцат и издават нехарактерни звуци, то това въобще не е хубаво. Тяхната неправилна работа също може да е следствие от сервомоторите на колата. 

Кои параметри са важни при избора на чистачки 

Като цяло, има три параметъра, които трябва да се отчетат при избора на нови чистачки: дължината - новите трябва да са с дължината на старите, видът на закрепване - новите трябва да се закрепват по същия начин като старите, дизайн - това вече е въпрос на вкус и цена. 

Ако виждате, че до рамката на стъклото остават няколко сантиметра, може да изберете и малко по-големи чистачки. Най-важното е по време на работа чистачките да не докосват една друга. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Радо
    29.09.2021 5:19
    Сервомоторите какво общо има с чистачките, неразбрах