Историята на безпилотните автомобили: Как се е зародила идеята и нейната реализация

  • 16.05.2023 9:20 /
  • 806 /
  • 0
Историята на безпилотните автомобили: Как се е зародила идеята и нейната реализация

Да шофирате колата, но да сте в пълен релакс, наслаждавайки се на безопасност и комфорт: кой не е мечтал за това поне веднъж? Водачът трябва да изразходва огромно количество усилия и енергия, за да управлява превозното средство. Спомнете си как след тежък работен ден, когато вместо истинска почивка трябва да маневрирате по магистралата с натоварен трафик.

Именно това е причината за зародиша на идеята за самоуправляващи се автомобили.

Историята обаче е показала колко жизнеспособни са те.

Какви опции могат да бъдат измислени

Самоуправляващите се автомобили попадат в две категории: автономни и автоматизирани. Разликата се състои в способността на машината да изпълнява задачата самостоятелно или да поема само определени функции (превключване на предавките, температура в кабината). Самоуправляващите се автомобили наистина принадлежат към това, което си представяме като света на бъдещето. При това изглежда, че самоуправляващите се или автономните автомобили всъщност не са толкова нереалистични, като някои компании дори правят напълно функциониращи полуавтономни автомобили.

Какви стъпки вече сме постигнали и какво още предстои? По-долу ще видите хронология на тези постижения.

Първи стъпки

Първо, трябва да погледнем пионерите в тази област на автомобилостроенето, да прекрачваме границите, да се опитваме да постигнем мечта:

През 1920-те години на миналия век изобретателите правят първия си тестов пробег с "линейно чудо". Това е радиоуправляемо безпилотно превозно средство , което бе показано как пътува през задръствания в Ню Йорк.

Управлението идвало от втора кола, която се движела непосредствено отзад, и от която се изпращали радиоимпулси, които се приемали от антената и предавали сигнали към прекъсвачи, които контролирали малки електромотори, за да насочват движението на автомобила.

Както при всички футуристични идеи, Норман Бел Гедес смята, че 1960-те години ще бъдат ерата на автоматизираните автомобили, но за съжаление това не се е случило.

През 1950-те години на миналия век има някои допълнителни теста и постижения в тази област, но 1980-те години са следващата важна ера в постигането на мечтата за самоуправляващ се автомобил.

Втори вопит

В близкото минало "Мерцедес" разаботи роботизиран микробус с визуално насочване по открит път, който достигаше скорост до 50 км в час. Освен това се появи първият реален проект, насочен към създаване на автономни превозни средства, работата по който продължи от 1987 до 1995 година.

Като част от проекта ALV, или Autonomous Ground Vehicle, в Америка е реализиран първият пример за автомобил, следващ пътя, който използва компютърно зрение и автономно роботизирано управление.

През 1987 г., с помощта на ALV, HRL Labs демонстрира първата офроуд карта и автономна навигация, базирана на сензори, покриваща разстояния по пресечен  терен.

Въпреки това, през 1989 г. бе направен истински пробив. Университетът "Карнеги Мелън" демонстрира използването на невронни мрежи за контрол на автономни превозни средства, които ще се превърнат в градивните елементи на съвременните планове за управление.

Разбира се, всичко това са само предпоставките, въз основа на които ще получим съвременните технологии.

Развитие през 1990-те години

През 1990-те години учените разработват все повече превозни средства и технологии, за да се движат по-далеч, по-бързо и по-автономно от всякога.

Те включват проекта Navlab на университета "Карнеги Мелън", който успява да измине 5000 км пътуване през САЩ. Проектът ARGO, който стартира през 1996 г., е огромен скок в развитието на автономните автомобили. Той използва модифицирана Lancia Thema, за да следва маркировките на обикновена магистрала.

Автомобилът има само две евтини черно-бели камери, а стереоскопичните алгоритми за виждане са използвани за изучаване на околната среда. В същото време техниката твърде много е изпреварила времето си, но не се е превърнала в изобретение, което ще се използва масово от всички.

Съвременни постижения

След 2008 г. следва нова вълна от големи постижения:

- През 2009 г. Ford монтира в своите автомобили следващото устройство в репертоара на самоуправляващите се автомобили, пускайки на пазара коли със система за самостоятелно паркиране в стандартното оборудване.

- От 2010 г. Google работи върху самоуправляващи се автомобили, като през 2012 г. тяхното дете успя да превози първия си потребител. По онова време се говореше, че тяхната самоуправляваща се кола ще бъде достъпна за широката общественост след по-малко от 5 години. Както виждате, това все още не се е случило.

- До 2013 г. самоуправляващите се автомобили на Google ще изминат повече от 800 000 км. През същата година Nissan и Mercedes заявяват, че ще започнат да комерсиализират самоуправляващи се автомобили до 2020 г.

- Mercedes също дебютира кола, преминавайки през множество квартали, включително градове, села и магистрали.

Плюсове и минуси на иновациите

В края на 2015 г. Tesla най-накрая счупи бариерата между прототипа и комерсиализацията с пускането на Model S. За разлика от предишните автомобили, които бяха или прототипи, или нереалистични, Tesla комбинира елегантен екстериор с гладка система за шофиране без шофьор.

Автомобилът се нуждае от вас, само за да държите ръцете си на волана, готови да реагирате на всякакви проблеми, с които не може да се справи. Например, той не може да спре на светофар.

Само с 2 кликвания върху круиз контрола, автомобилът ще поеме контрола над автомобила и ще демонстрира познанията си за лентата.

Tesla поддържа контрола, използвайки "Side Collision Avoidance", "Automatic Lane Change" и, подобно на много други съвременни автомобили, автоматично паралелно паркиране.

Самоуправляващи се автомобили и законодателство

Огромен пример за значението и реалната възможност на самоуправляващите се автомобили може да бъде приемането на закони, определящи и ограничаващи тези превозни средства:

През 2000 г. Бил Клинтън нареди спиране на селективната GPS достъпност, което направи гражданския GPS по-точен. През 2001 г. Конгресът на САЩ се опита да направи 30% от бойните превозни средства автономни до 2015 г.

През 2012 г. Невада стана първият американски щат, който лицензира самоуправляващи се автомобили, а през 2013 г. NHTSA пусна система за класиране от 1, 2, 3 и 4, конвенция за именуване на различни категории автономни автомобили.

Бъдещето на самоуправляващите се автомобили

Какви са плановете за бъдещето? В Европа, както е посочено от Кралската академия по инженерство на Обединеното кралство, до 2029 г. самоуправляващите се автономни превозни средства ще пътуват по британските магистрали чрез трафик, контролиран от мрежа от лазерни радари, сателитна навигация и камери.

Tesla заяви, че техният Model S не е последният опит в света на автономните превозни средства и казват, че след две години ще имат напълно самоуправляваща се кола.

Много силно заявление, но изглежда, че ако някой е способен, то това е Tesla. По този начин самоуправляващата се кола далеч не е мечта. Светът на автомобилите и роботиката се обединява и всяка година показва все по-впечатляващи скокове в тази област.

С множество нови автомобили със самостоятелно паркиране, круиз контрол и автоматично спиране, както и експоненциално по-мощна технология, е само въпрос на време да имаме напълно автономно превозно средство.

 

КОМЕНТИРАЙ