Ето какво се случи с уникален експериментален път със слънчеви панели СНИМКИ

  • 06.10.2019 9:20 /
  • 5961 /
  • 0
Ето какво се случи с уникален експериментален път със слънчеви панели СНИМКИ

Провежданият във Франция експеримент с автомобилен път, покрит със слънчеви панели и генериращ електроенергия, завърши с неуспех.

През 2016 г. беше открит първият тестов участък с дължина един километър, като се  предполагало, че впоследствие лентата, акумулираща електроенергия ще се простира на хиляда километри. Но практиката разкрила сериозни недостатъци в проекта.

Преди няколко години Френската агенция по околна среда и енергия споделя оптимистични изчисления: само четири метра от иновационния път трябва да са достатъчни, за да се осигури енергия за едно домакинство, а един километър може да покрие нуждите на селище с население от 5000 души. Съответно, хиляда километра ще бъдат достатъчни за петмилионен мегаполис.

Реалността се оказала различна. Слънчевият път не издържал на естественото износване. Както пише "Льо Монд", панелите са станали неизползваеми поради трактори и лошо време.

Освен това покритието на фотоклетките било твърде шумно, така че в този участък се наложило да се установи ограничение на скоростта от 70 км / ч.

Пенсионер създаде стилен електромобил на цената на iPhone ВИДЕО



Теоретичните изчисления на ефективността също не се потвърдили. Предполагало се, че пътят ще генерира 790 кВтч енергия на ден, но реалните цифри били два пъти по-малки. За година „слънчевият“ път осигурил 149 459 кВтч. А през 2018 г. величината паднала до 78 397 кВтч, което е около четири пъти по-ниско от изчислената стойност.

Най-екстремният всъдеход в света e способен да оцелее при ядрена война СНИМКИ

Също толкова пагубен се оказал и финансовият ефект. Първоначално беше планирано продажбата на енергия от пътя да донесе на хазната 10 500 евро годишно. Но през 2017 г. успели да спечелят само 4550 евро, през 2018 г. - 3100 евро.

И всичко това въпреки факта, че реализирането на проекта струвало 5 милиона евро (Министерството на околната среда било ангажирано с финансирането, изпълнител е Wattway, основана от Colas, пътното отделение на голямата френска индустриална група Bouygues). Разработката на специалните слънчеви панели пък отнела 5 години.

В резултат на това експериментът е бил признат за неуспешен, плановете за изграждането на участък от 1000 километра са отменени.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ