Audi проеведе успешни изпитния на летящо такси

  • 29.11.2018 11:00 /
  • 11228 /
  • 0
Audi проеведе успешни изпитния на летящо такси

Audi направи първите успешни тестове на летящо такси като част от проекта Pop.Up Next, който се проведоха в Амстердам. Това съобщи пресслужбата на немската марка.

Участниците в проекта Pop.Up, освен Audi, са компанията за производство на самолети Airbus и италианското студио за каросерии Italdesign.

Концепцията е, че специална пътническа капсула може да се прикрепва към специална платформа с колела за движение на земята. При попадане в задръстване модулът се прикрепя към дрон с 4 ротора, който доставя пътниците там, където те са пожелали. 

За тестването, конструкторите са създали умалени прототипни устройства на една четвърт от реалния размер. Летателният апарат е квадрокоптер. По време на тестовете той пренесъл капсулата с кабината и я сложил на наземното шаси. След това сглобеният автомобил напуснал изпитателния полигон в безпилотен режим.

През лятото на 2018 г. Audi заедно с Airbus обявиха стартирането на проект за новата система за градска мобилност Urban Air Mobility в германския Инголщат. Проектът на новата услуга получи подкрепата на германското федерално министерство на транспорта, което одобри идеята на Audi, Airbus и няколко други компании да създадат нова въздушна комуникационна система.

В момента няколко десетки компании от цял свят разработват т.нар летящи автомобили. Например, освен Airbus, по подобен проект работи и Boeing. 

Компанията Uber също се гласи да пусне услугата "въздушно такси", за който НАСА ще създаде специална диспечерска услуга. А в Дубай вече се извършват тестове на подобна услуга с устройства от немския стартап Volocopter. Над летящи автомобили работи и Тойота, която ще представи готовия модел през 2020 г. на Олимпиадата в Токио./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ