Как по 11 признака веднага да определим удряна ли е употребяваната кола, която сме харесали

 • 06.02.2019 10:30 /
 • 12999 /
 • 3
Как по 11 признака веднага да определим удряна ли е употребяваната кола, която сме харесали

Закупуването на употребяван автомобил е важна стъпка в живота на всеки шофьор. Всеки иска да намери кола с нисък пробег и минимум проблеми. И никой не иска да му пробутат сакат след ПТП „железен кон“ след инцидент. 

Ето защо тези 11 съвета ще са полезни не само за начинаещи, но и за опитни шофьори как да запазят нервите и портфейла си при избора и пазарлъка в автокъщата.

1. Кога и какво да гледате
Огледът и проверката на колата преди да я закупите трябва да бъдат през деня  при с добро осветление. Колата трябва да е чиста. Това е единственият начин да се видят дефекти в боята и знаци за ремонт. Дори малък слой прах маскира дефектите, т.е. работи "за продавача". Огледайте каросерията близко разстояние, под остър ъгъл. Така можете да откриете дори малки вълни от пребоядисване.

След кои думи на продавач на употребявана кола веднага трябва да си обирате крушите

2. Нова боя в странни места
Дори опитни търговци на автомобили не винаги успяват да „маскират” последствията от инциденти, както и извършените ремонти. Пребоядисването на цялата каросерия е твърде скъпо, така че обикновено се третират само увредените участъци. При избора на употребяван автомобил трябва да се обърне внимание на цвета, блясъка, текстурата на боята, особено в проблемните области: бронята, калници, странични прагове, предни и задни капаци. Ако има следи от пребоядисване, попитайте продавача за причината на ремонта. 

3. Равни пролуки и лекота на отваряне
Панелите на каросерията, вратите, капаците на багажника и двигателя, броните трябва да имат еднакви пролуки от всички страни към каросерията, лесно да се отварят и затварят. Ако някоя от частите има посочените проблеми, това може да означава, че е повредена или подменена.

AutoBild назова най-добрите употребявани автомобили с цена до 10 000 евро (СНИМКИ)

4. Прегледайте пространството под капака на двигателното отделение
Ако каросерията след ремонт се боядисва прецизно, автобояджиите обикновено са по-невнимателни към  вътрешността на двигателното отделение, дъното, арките на колелата, които се обработват по-небрежно и могат да издадат извършени ремонти веднага.

5. Пукнатини по предното стъкло
Пукнатините по предното стъкло, особено когато те започват от капака, могат да показват, че автомобилът е попадал в произшествие.

3 признака, които издават веднага, че колата има голям пробег

6. Огледайте страничните прозорци
Дори ако всички прозорци в колата са непокътнати, няма да е излишно да видите техните маркировки. Когато са поставяни в завода, те са взети от една и съща партида и следователно трябва да имат едно и също обозначение, както и месеца и годината на производство. Последните се изписват или в брой, или в комбинация от точки или звездички.

7. Прясно обработено и боядисано дъно
За да се отстранят последиците от тежки аварии, понякога се налага заваряване на каросерията, след което следите се „маскират”. Дъно на автомобил с пресен грунд е ясен сигнал, че е имал сериозен ремонт след произшествие. 

4 коли втора употреба, които си струва да бъдат огледани (СНИМКИ)

8. Повредени винтове
Когато сглобяват автомобил в завода или при ремонт във фирмен сервиз винаги се използват специални инструменти. Ако колата е възстановявана след инцидент в обикновен сервиз, автомеханиците може да се оставили след себе си повредени глави на винтове, които се открояват от останалите детайли. Купувачът трябва да внимава и ако на употребявана кола всички винтове са нови.

9. Основният инструмент е магнит
При боядисване на автомобила във фабриката върху каросерията се нанася един и същ слой боя от всички страни. Но по време на експлоатацията на превозното средство каросерията му се изпъстря с допълнителни слоеве боя и авто кит. За да ги определите, трябва да вземете обикновен магнит . На пребоядисваните участъци от каросерията той се лепи по-зле към повърхността си.

Немските експерти назоваха кои са най-надеждните употребявани автомобили (СНИМКИ)

10. Нови фарове
В момента почти всички автомобили имат фарове, изработени от пластмаса, и това също може да помогне за идентифициране на очукана кола. Повърхността на фара евентуално избледнява и пожълтява. Ето защо, ако фаровете на употребяван автомобил изглеждат като чисто нови, трябва внимателно да проучите състоянието на каросерията около тях.

11. Безплатно сирене - само в капана
В автомобилните сайтове често има обяви за продажби с надпис "спешно" и намалена цена. Понякога собственикът наистина се нуждае от пари, но по-често примамливите оферти се отнасят за проблемни автомобили./auto.blitz.bg

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Vazbudeno_hui4e
  07.02.2019 20:13
  Близ авторки, ама нали с магнита че увредим боята, бе, секси бейбита?! Елате по-добре да ми лапнете моето магнитно хуйче, привличащо секси путчици и дупета!
 • Възбудено гейче си ти
  09.02.2019 11:22
  възбудено гейче, магнитът трябва да бъде керамичен а не рядкоземен ( неодимов), и се увива във фин копринен парцал и така се проверява за да не се търка в емайл-лака!! РАзбра ли педал смотан???
 • Vazbudeno_hui4e
  17.02.2019 11:04
  Възбудено гейче, аз отде да знам, бе каун??? Да са го написали секси авторките, да се съм врачка да чета мисли.... Ааааа ма ха я, въри си измий дупето и после ела да ти го сложа!