Защо през зимата колата ви спира да гори масло? Причината е удивителна

 • 07.03.2023 8:25 /
 • 12533 /
 • 2
Защо през зимата колата ви спира да гори масло? Причината е удивителна

Всъщност двигателят продължава да консумира масло. Но липсата му се компенсира с бензин и вода. Така се оказва, че нивото не пада, а понякога дори расте.

Излишно гориво

През зимата загряването на двигателя до работна температура отнема много повече време, отколкото през лятото. В този режим системата за управление на двигателя осигурява обогатена горивна смес.

И колкото по-модерен е двигателят и колкото по-високи са екологичните стандарти, толкова по-богата е сместа. Излишното гориво изгаря вече в каталитичния конвертор, което води до бързо нагряване на керамичните пчелни пити и ефективна неутрализация на отработените газове.

Бензинът от богатата смес обаче кондензира по стените на цилиндрите, които все още не са нагрети и влиза в маслото през буталните пръстени.

При чести студени стартове и кратки пътувания горивото от маслото няма време да се изпари. Следователно, нивото в катера постепенно се повишава.

Освен това този ефект може да се наблюдава от собствениците на автомобили както с бензинови, така и с дизелови двигатели.

Откъде идва водата?

Когато двигателят е заглушен след пътуването, въздухът вътре се охлажда и влагата кондензира по стените. Не много, но ако пътуванията са чести, но кратки, тогава тази вода от маслото няма време да се изпари.

За да се уверите в това, е достатъчно да развиете капачката на гърловината за маслото. По капачката отдолу би трябвало да се е образувало през зимата жълтеникаво покритие, наподобяващо заквасена сметана по консистенция. Това е емулсия от вода и моторно масло. Капакът на клапана е покрит със същите отлагания.

В катера се събира и вода. Ето защо нивото на маслото се покачва.

Особено опасно е когато водата стане почти като локва на дъното на картера (в края на краищата водата е по-тежка от маслото). Ако замръзне в студа, тогава подаването на масло може да спре напълно. Последствията са трагични: маслен глад и повишено износване на частите, което води до основен ремонт на двигателя.

Как да предотвратим?

Най-добрата превенция е интензивното използване на автомобила и дългите пътувания. Например в такситата, които изминават 100 хиляди км годишно, в маслото практически няма вода или гориво.

Рецепта за собствениците на личен транспорт: след 4-5 кратки пътувания е необходимо да се направи един дълъг. Освен това, след пълно загряване, е желателно двигателят да поработи на високи обороти.

Ако пътните условия не позволяват да развиете висока (над 100 км / ч) скорост, е необходимо да се премине към по-ниски предавки, така че оборотите на двигателя да са най-малко 4000 в минута, и да се поддържа този режим поне 15-20 минути. По време на такова пътуване горивото и влагата от маслото ще се изпарят.

Друга полезна стъпка ще е изолацията на двигателния отсек. На решетката може да се монтира престилка, а двигателят може да бъде покрит с одеяло за кола отгоре.

Внимавай!

Нивото на маслото през зимата може да се повиши и поради други причини. Например, проникването на излишно гориво може да се случи поради пропусклив инжектор. Или чрез пропускливи уплътнения или през пукнатини в частите, антифризът ще започне да попада в маслото.

Ако има черен дим, идващ от изпускателната система или наскоро е имало прегряване на двигателя, струва си да спрете за диагностика, без да се утешавате с факта, че нивото на маслото просто се повишава поради конденз. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Пашата
  07.03.2023 18:04
  По голема глупост не бех чел !
 • Аз не зная.
  07.03.2023 21:23
  Тази дивотия само някой евро депутат може да я измисли.Пълни измишльотини за лаици.