Защо е нужно да се изключва климатикът на колата няколко минути преди паркиране

  • 17.01.2020 9:50 /
  • 38010 /
  • 0
Защо е нужно да се изключва климатикът на колата няколко минути преди паркиране

Наличието на климатик в автомобилите се счита от много шофьори като обезателно условие при избора на кола. В същото време не всеки шофьор е напълно наясно как да го използва по най-полезния начин. Например, преди паркиране е добре устройството да бъде изключвано.

Важно е да се разбере, че правилното използване на климатика може значително да намали броя на проблемите, които има вероятност да възникнат по време на неговата работа. Ако използвате това устройство по грешен начин, много скоро може да се достигне до скъп ремонт.

Основното правило за работа е, че климатикът трябва да бъде изключен 5-10 минути преди паркиране, т.е. преди двигателят да бъде изключен.

Ето какви са изискванията за зимните гуми в различните европейски страни

Това е необходимо да се направи поради причината, че по време на работа в този уред циркулира студен въздух. След като двигателят спре, охладеният въздух ще стане причина за образуването и натрупването на кондензат (поради рязък скок на температурата в дюзите). Това води до факта, че климатикът ще се повреди много по-бързо.

5 японски автомобила, с които никой шофьор няма да се раздели СНИМКИ

Освен това, при значително натрупване на кондензат в салона на автомобила, при следващото включване на климатика, ще има повишена влажност и неприятна миризма. Ето защо веднага след стартиране на двигателя и известно време преди да спре, силно се препоръчва използването на обичайната система за вентилация на въздуха.

В допълнение към всичко гореизброено, не забравяйте за необходимостта от активиране на вътрешната циркулация на въздуха. Това ще помогне да се охлади салона много по-бързо. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ