Време е: 5 съвета на механици за подготовка на колата за зимата

  • 07.10.2019 9:30 /
  • 3709 /
  • 0
Време е: 5 съвета на механици за подготовка на колата за зимата

Зимата си остава зима, въпреки климатичните промени и глобалното затопляне. И подготовката за този суров, колкото и да не ни се иска, сезон е необходим както на хората, така и на колите. 

Събрахме съвети от опитни автомонтьори, които ще помогнат на шофьорите да посрещнат студовете навън. 

Нека те да не са баналност дори и за шофьорите със солиден стаж зад гърба си. Убедени сме, че събраните съвети няма да са излишни и за тях. 

Но на първо място те са адресирани към младите на пътя, които постоянно се сблъскат с едни и същи проблеми. 

Експлоатацията на автомобила през зимата е по-сложна, отколкото през всеки друг сезон. 

Тя изисква от собственика задължителна подготовка. Това е свързано с това, че през зимата автомобилът работи в сложни, а понякога дори и в екстремни, условия. 

Това са резки спадове в температурата, обработката на пътната настилка с помощта на различни агенти и соли и т.н. затова смяната на летните гуми със зимни няма да е достатъчна, за да се чувствате на пътя уверено и спокойно.  

И така, как да подготвим автомобила за зимата?  

  1. Основни внимание трябва да обърнете на акумулатора. Той трябва да бъде напълно зареден, да се възстанови нормата на електролита. Освен това трябва да се сдобиете с кабели за ток. Дори и най-надеждният акумулатор може да падне в студовете. 
  2. Трябва да се проверят всичките ремъци и тръби за микропукнатини. Ако гумата на тези елементи дори и най-малко се е понацепила, то е по-добре детайлът да бъде заменен, защото в студа ремъкът може да се разхлаби, а тръбата да протече. 
  3. Преди големите студове трябва да източите водата или лятната течност за чистачки от съответното резервоарче и да налеете в него такава за зимни условия, която не замръзва. Също така, ако вашите чистачки не се справят добре с работата по почистване на вашето предно и задно стъкло, те трябва да се сменят.  
  4. Желателно е да се провери работоспособността на парното и нивото на антифриза. Експертите дори съветват да се държи поне литър от тази течност в багажника, в случай, ако по време на път радиаторът или резервоарът ви започне да тече. Това може да доведе до куп неприятности през зимата.
  5. Проверете нивото на маслото и го сменете в случай, че вие не използвате "всесезонно" масло или сте изминали над 10 000 със старото.  

Освен това, автомонтьорите препоръчват винаги в колата си да имате зимни топли дрехи и ръкавици, въже за теглене и кибрит. 

КОМЕНТИРАЙ