Воланът на колата се тресе и трепери: Какви са причините и какво да се направи

  • 11.02.2021 9:20 /
  • 4407 /
  • 0
Воланът на колата се тресе и трепери: Какви са причините и какво да се направи

В един „прекрасен“ ден воланът на любимата ви кола може да започне да трепери и да се тресе и това определено няма да ви хареса. Преди да се хванете за главата и да се втурнете към автосервиза, няма да е излишно да разберете причината, поради която воланът по принцип се тресе. За щастие има няколко основни причини. Време е да ги разберем.

1. Проблеми с накладките или дисковете

Първата и най-честа причина за „биещ“ волан е неизправност или износване на спирачните накладки и дискове. Това важи преди всичко за онези случаи, когато вибрациите във волана се появяват в моментите на спиране. Затова е най-добре да започнете да проверявате състоянието на автомобила от спирачките. В повечето случаи проблемът се оправя чрез подмяна на съответния консуматив.

2. Износване на кормилна рейка

Всъщност можете да шофирате с износена кормилна рейка. Но само за известно време и само при условие, че щетите все още не са отишли ​​твърде далеч. Проблемът се крие във факта, че луфтът, образуван поради износването на споменатия елемент, ще се увеличава всеки път. А това означава, че вибрациите в волана ще станат по-силни.

Какво се крие зад известните автомобилни съкращения

3. Проблеми с колелата

Доста често причината за появата на вибрации в волана е цял набор от проблеми, по един или друг начин свързани с колелата. Проблемите могат да бъдат много разнообразни и свързани с удар в твърд предмет, разхлабване на болтовете за закрепване на колелото, износване на опората, повреда на диска на колелото, износване на карданното предаване. Всеки от изброените проблеми се решава по съответния начин - чрез ремонт или подмяна на необходимата част.

4. Проблеми със закрепването на двигателя

Изключително малко вероятна причина, но все пак е добре да се спомене. Понякога воланът на автомобила започва да се тресе само по време на паркиране. В този случай има смисъл да проверите колко добре и сигурно е закрепен агрегатът под капака.

Ако по време на паркиране се появи тресене, има всички основания да се смята, че някои от опорите вече не изпълняват преките си функции. Този проблем трябва да бъде решен само с участието на специалист.

Безаварийно нощно шофиране с автомобил: 9 основни правила за безопасност

5. Проблем със свещите

Това е най-малко популярната причина сред най-често срещаните. Проблемите със свещите също могат да причинят треперене на волана. Това се случва в моментите, когато на свещите им е дошло времето за смяна. Най-често воланът започва да се тресе строго при стартиране на двигателя. Проблемът се решава чрез подмяна на консуматива. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ