Видове износване на гумите и какво в колата трябва да се коригира незабавно

  • 21.04.2024 11:50 /
  • 3272 /
  • 0
Видове износване на гумите и какво в колата трябва да се коригира незабавно

Гумите се износват по различни причини, но основната е триенето и термичното износване, което се получава поради продължителна употреба и контакт с пътната настилка. Понякога обаче се случва те да се износват различно. Нека да разберем какво показва това и какво трябва да се коригира незабавно.

Гумите може да се износват неравномерно в зависимост от употребата, техниката на шофиране и състоянието на автомобила. Това може да доведе до неравномерно износване на протектора или дори до повреда на страничните стени на гумата.

Видове износване на гуми и какво показват

Централното износване на гумите възниква, когато налягането в тях е високо. В този случай силата се намалява с 10%. Необходимо е да балансирате налягането в гумите и да проверите дали размерите на гумите и колелата съвпадат.

Прекомерното изтъркване от ръбовете означава, че налягането на гумата е твърде ниско. Това също води до прекомерен разход на гориво и по-дълъг спирачен път.

Петнисто износване се получава, когато водачът се увлича твърде много във внезапни ускорявания или спирания, често прави дрифт. Също така този проблем може да е причинен от дълъг празен ход на автомобила и проблеми с окачването. В този случай трябва незабавно да отидете в сервиза.

Как да разберете, че е време да се смените спирачната течност на автомобила

Изтъркването отвън или отвътре се получава, ако процедурата за подравняване на колелата не е била извършена дълго време или е била извършена неправилно. В този случай ще помогне само смяната на гумите и повторението на процедурата.

Диагоналното износване може да възникне и поради проблеми с центровката на колелата или прекомерно натоварване на автомобила. Впрочем това често се случва при автомобили с предно задвижване и само със задните колела. В този случай трябва да смените гумите и да преминете технически преглед.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ