Важни съвети от специалисти за ситуации на аварийно спиране с колата

  • 22.02.2024 11:50 /
  • 3106 /
  • 0
Важни съвети от специалисти за ситуации на аварийно спиране с колата

Когато стане дума за безопасно спиране се връщат спомените за автошколата за някои хора. Но днес всичко, което някога е било преподавано, вече не важи. Auto Club Europa (ACE) обяснява какво е наистина важно при аварийно спиране.

Само тези, които карат кола без ABS, трябва да използват спирачката с променливо усилие, т.е. да отпуснат педала няколко пъти и да го натиснат отново. Ако внезапно се наложи аварийно спиране, например ако дете изтича на улицата, обикновено е важно да натиснете педала възможно най-бързо, силно и възможно най-далеч - докато автомобилът спре напълно.

В завой или когато е необходимо избягване ако автомобилът не реагира на движенията на волана, той все още е твърде бърз. Единственото нещо, което помага тук, е да продължите да спирате, докато се намали достатъчно скоростта.

Много хора обаче след това интуитивно дърпат волана в посоката, в която трябва да се движи превозното им средство, или завъртат волана твърде много. И двете могат да доведат до неконтролируеми реакции на превозното средство и колата се поднася. Леките движения на кормилното управление, а не резките, поддържат автомобила стабилен по време на избягващи маневри.

В комбинация с рязкото спиране обаче чувствителното управление не е съвсем лесно. Следователно тази ситуация определено трябва да бъде обучена. Курсовете за обучение по безопасност на шофиране, базирани на насоките на Германския съвет за пътна безопасност, като тези, предлагани от ACE, са подходящи за това, пише "Ауто прес".

Това е най-ефективната работна температура за двигателя на автомобила

Само тези, които шофират трезви, отпочинали, внимателни и не си позволяват да се разсейват, могат да реагират в непредвидени ситуации за около секунда. Следователно превозното средство продължава да се движи без спиране поне една секунда преди спиране, на практика понякога две секунди или дори повече. При 50 км/ч това са поне 14 метра – с време за реакция от две секунди дори 28 метра.

Разстоянието изминато до реакцията, добавено към спирачния път, определя спирачния път. Докато удвояването на скоростта удвоява и разстоянието за реакция, спирачният път се увеличава като квадрат на скоростта. Спирачен път от около 12,5 метра при начална скорост от 50 км/ч се превръща в спирачен път от 50 метра при скорост от 100 км/ч. Това означава, че спирачният път при 50 км/ч и малко под една секунда разстояние на реакция е около 27 метра. Ако колата спре рязко от 100 км/ч, това вече е около 80 метра.

ВИДЕО показва нагледно защо маслото в двигателя не трябва да е повече от необходимото

Ако пътят е мокър или хлъзгав, спирачният път може да бъде много по-дълъг. За да сте сигурни, че има достатъчно време за реакция и спиране при аварийна ситуация, е важно да поддържате достатъчно безопасно разстояние. Разстоянието до превозно средство отпред обикновено трябва да е достатъчно голямо, за да ви позволи да останете зад него, дори ако спрете внезапно.

Колкото по-бързо пътувате, толкова по-голямо е разстоянието, което трябва да оставите до превозното средство отпред. Например извън града при скорост 100 км/ч трябва да се спазва дистанция от поне 50 метра. Заедно с регулирана скорост, оптимална настройка на седалката и волана, както и добри и подходящи гуми, създават най-важните предпоставки за навременно спиране.

 

КОМЕНТИРАЙ