Усмихваме се и махаме! И още 9 други начина, които ще ви спасят по време на шофиране

  • 15.07.2019 8:00 /
  • 383 /
  • 0
Усмихваме се и махаме! И още 9 други начина, които ще ви спасят по време на шофиране

Признайте си, понякога и вие сте много изнервен зад волана - на първо място заради неадекватността на другите шофьори. И те, видимо, не се радват на голямо спокойствие. При това има няколко прости начина да си успокоите нервите, докато карате колата. Ето ги и тях. 

Методът 1. ДГП 

Правилото "Дай на глупака път" е проверено и ефективно. Естествено, другият шофьор може и да не е прав и може умишлено да не спазва правилника за движение по пътищата. И така ни се иска да отстоим своето, да докажем нашата правота, но струва ли си? И кой ще ни гарантира, че през целия ни път ще срещнем само един глупак? Е с всички ли ще се "бодем"? Нека да върви на так, накъдето е тръгнал. 

Метод 2. Спокойна музика  

Пуснете си вместо тежък рок спокойна музика и намалете звука до силата на фоновия.  Музиката влияе добре на нашето настроение, а автомобилът е място, в което никой не ни пречи да слушаме онова, което си искаме. Основното - правилно да бъде подбран жанрът. Тежкият рок или техното само ще ни приповдигнат адреналина. За да се успокоим, най-добре е да изберем лек джаз, лаундж или амбиънт. При това да си ги пуснем не много високо: музиката трябва да бъде фонова, да не изморява слуха и да не отнема цялото ни внимание.  

Метод 3. Аудиокниги

Добра работа за целта вършат и аудиокнигите, създаващи аудиовизуални образи: мозъкът започва да работи допълнително, външните фактори дразнят по-малко. Но за да запазим концентрацията, необходима за шофирането, трябва да изберем нещо по-леко - с хумор. Впрочем, някой може да сметне за лека книга и "Теорията на полето" на Ландау и Лифшис, в случай че я има на аудоносител.  

Метод 4. Самовнушение

"Аз съм спокоен, на мен ми харесва да не бързам и да давам път на бързаците". Достатъчно е да си повторите това няколко пъти наум или на глас (ако няма никой в колата), за да се успокоите. Не може да се обясни как точно действа, но работи - особено, ако си говорите убедително. Според Бехтерьов, самовнушението трябва да се повтрои три пъти. Академикът Владимир Бехтерьов е отявлен руски психиатър, невропатолог, физиолог, спихолог и основоположник на рефелксологията и патопсихологическото направление в Русия.  

Метод 5. Позитивно настроение  

Не позволявайте на проблемите да ви надуят главата. Мислете позитивно. 

Ако мантрите са ви скучни или глупави, постарайте се просто да мислите за хубави неща, семейството, децата, приятелите, хубави филми, любимата музика... Спомнете си отпуската или си представете бъдещата. Обръщайте се към позитивното мислене колкото се може по-често.  

Метод 6. Дихателни упражнения

Дихателната гимнастика е в основата на йогата, източните бойни изкуства, много видове спорт. И първият съвет, който обикновено се дава на човек в състояние на стрес, е "да диша спокойно". Но как? Много просто: изправете гърба си и дишайте дълбоко, на равни промеждутъци, стараейки се да почувствате как работи вашата диафрагма. Може също да се брои (едно-две-три), а може и без да се брои. 

Метод 7. Наблюдение и предсказание 

Гледайте какво се случва около вашата кола, анализирайте и се старайте да предскажете действията на останалите шофьори. Много ситуации, предизвикващи стрес на пътя, могат да бъдат предвидени. Престройте се по-рано в другата лента, виждайки отзад "светлините" на линейка. Поставете крака си на педала на спирачката, ако към пешеходната пътека се приближава велосипедист. Далеч сте от "зебрата", но може би той ще забрави да слезе от колелото и да се наложи вие да спрете извънредно. В нашата посока пътят е свободен, но от среща се задава върволица от камиони - бъдете готови за това, един от тях да изскочи и да започне да изпреварва останалите.   

Метод 8. Безопасна дистанция и интервал отзад 

Разстоянието отзад трябва да е максимално, а дистанцията до предностоящия автомобил трябва да е равна на две секунди движение на вашия. Ако пътят е влажен, дистанцията трябва да бъде не по-малко от четири секунди. На сняг секундите може да са и осем. Какво означава дистанцията в секунди? Отбележете си наум къде се намира колата пред вас, пребройте две секунди. Ако вие се окажете на нейното място за това време, то дистанцията е нормална. Ако сте по-назад, дистанцията може да се намали. Ако сте по-напред, увеличете дистанцията.  

Метод 9. "Мъртвите зони" 

Агресивното и забързано шофиране в мегаполисите е научило шофьорите да се престрояват, като едновременно си обръщат главата настрани, за да се убедят, че няма никой в "мъртвите зони" на колата. В момента в много автомобили тази функция е изпълнявана от електронни системи. Но вие не трябва да им се доверявате на 100%: по-добре е да се презастраховате. А и така ще си раздвижите врата, главата ви ще работи по-добре.  

Метод 10. Непукизъм 

Нали знаете стария виц: 

- Не пиеш, не пушиш. Как се отпускаш?

- Никак!  

— ???

— Ами просто не се напрягам!  

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ