Ценни съвети как да спирате върху лед

 • 20.02.2020 8:56 /
 • 3790 /
 • 2
Ценни съвети как да спирате върху лед

Зимното шофиране изисква специален подход и повишено внимание, особено при трудни метеорологични условия. Експерти дават ценни съвето за това как да спирате в лед.

"Основното правило е да спазвате дистанцията и да започнете да спирате в запас, независимо какъв автомобил имате и с кои системи за активна безопасност е оборудван", пише Иля Пименов.

Ако колата ви е оборудвана с ABS, тогава повечето неприятности под формата на пързаляне и завой с рязко спиране могат да бъдат избегнати - електрониката ще преразпредели спирачните сили на всяко колело. Включването на ABS-системата може да се разбере от трептенето на педала на спирачката и характерното „бърборене“.

Нужно ли е да покриваме двигателя на колата през зимата

Задачата на водача е да не освобождава педала на спирачката и, ако е необходимо, да натиска възможно най-силно, за да спре по-бързо. Важно е, че когато се задейства ABS, автомобилът да остане под вашето управление и да можете да регулирате посоката на му на движение на автомобила.

И така, първата и най-важна грешка на шофьорите на хлъзгав път беше и остава - неспазването на дистанция.

3 начина да спасите корпуса на автомобила, който е започнал да ръждясва

Втората грешка е в спешен случай да се опитват да забавят скороста на автомобила с ръчна скоростна кутия.

Ефективността на подобна маневра ще бъде много по-ниска от натискането на педала на спирачката.

Третата грешка е да се опитате сами да симулирате работата на ABS, ако колата не е оборудвана с такава система. Човек не е в състояние да натисне и освободи педала 10-20 пъти в секунда - така само увеличавате спирачния път.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • ЛУДИЯТМАКС
  21.02.2020 18:16
  Това с АБС а е само в случай че вече знаете за заледеният път -не разчитайте обаче че на усойни места и сенки ще ви помогне. Ще се въртите като пумпал до нивата или дерето. АБСа помага само когато сте на много ниска скорост (не предавка)
 • Ядосан
  24.02.2020 7:59
  Кой е тоя тъпак,който лъже младите шофьори?да спре да пише глупости!