Три неща, които сериозно усложняват работата на колата през зимата

  • 13.11.2018 11:50 /
  • 7458 /
  • 0
Три неща, които сериозно усложняват работата на колата през зимата

Ако сте образцов шофьор, вашата подготовка за зимата вече е завършена: зимните гуми са налице, окачването е проверено, уплътнителите са смазани и т.н. Но има още няколко щриха ...

Като цяло, не е необходимо специално да подготвяме модерна кола за всеки сезон. Но спомнете си - не направихте ли нещо през лятото, което може да наруши стандартните качества на колата ви?

Например, ако ...
... сте допълвали с вода охладителната система, значи значително сте повишили точката на замръзване. Трябва да проверите плътността на антифриза с ареометър или рефрактометър, за да сте сигурни, че няма да замръзне в студ.

 

За да увеличите устойчивостта на замръзване, трябва да добавите към системата концентрат  на охлаждащата течност, източвайки част от вече наличната. А в идеалния случай е по-добре да замените цялата течност. Между другото, се препоръчва да правите това на всеки 3-5 години - разгледайте фабричното ръководство на вашата машина в свободното си време.

... докато сте шофирали по лош път може камъчета да са одраскали различни места на колата ви, сред които и предния капак и решетката на радиатора. Козметичният ефект - естествено, отрицателен - на подобни щети е малък, но в светлината на предстоящата зима нещо друго е много неприятно.

Лишеният от защита (да, лак и боя - това е много ефективна защита срещу корозия), металът на корпуса веднага ще започне да ръждясва от солта, която се поръсва по пътищата ни през зимата. Безобидните на пръв поглед точки, скоро ще се превърнат в по-обширни места, за една или две години боята ще започне да набъбва около тях и в резултат на това ще трябва да се пребоядисва.

Какво трябва да знаете за смяна на моторното масло

Подобни места върху върху автомобила трябва да бъдат внимателно третирани, за да не се предизвиква цялостна корозия. Дори и ако корпусът е поцинкован. Това може да бъде направено или със специален молив от автомагазина, или с наличен лак за нокти в подходящ цвят.

... често сте зареждали акумулатора - това означава, че не всичко е наред или е загубил част от капацитета си. Пригответе се за това, че той ще трябва да бъде сменен, тъй като зимните условия обикновено са по-тежки от тези през лятото, а дори и "здравите" акумулатори преминават зимата не винаги успешно. Във всеки случай дръжте зарядно устройство под ръка - периодичното зареждане ще помогне известно време да се удължи животът на устройството.

Казус: Откраднаха ми номерата на колата - какво да правя?

В края ви съветваме, ако имате свободно време, обърнете още малко внимание на автомобила си. Опитайте се да разрешите всички познати ви проблеми, свързани с вашата колата, преди да дойде лошото време. Ранната подготовка за зимата ще ви помогне да избегнете малки и големи проблеми в този период от годината. /auto.blitz.bg

 

КОМЕНТИРАЙ