Казус: Откраднаха ми номерата на колата - какво да правя?

 • 23.05.2019 11:20 /
 • 7277 /
 • 3
Казус: Откраднаха ми номерата на колата - какво да правя?

Откраднаха ми предната регистрационна табела на колата. Какво да направя? Могат ли да ми издадат дубликат? Или трябва да пререгистрирам колата, което пък ще ми струва пари и така ще трябва да плащам за нещо, за което не съм виновен?

Събуждате се една сутрин и установявате, че една или пък направо двете регистрационни табели на автомобила ви липсват. В 99,99% от случаите става дума за кражба. Макар и рядко, не липсват случаи, при които пада предната табела на автомобила, собственикът сваля и задната и после отива в МВР, за да ги обяви за откраднати, разказват полицаи като случаи от практиката.

Задигането на чужди номера е нагла схема, която съществува от години.

Край на разбитите стъкла от крадци, ето как да ги надхитрите

Табелите могат да се използват за различни видове измами, обири и кражби. Най-често се използват от апашите, за да заредят без да плащат от някоя бензиностанция. Камерите записват регистрационния номер и полицията веднага се насочва към собственика, който – оказва се – също е потърпевш. По-хитрите крадци посягат на табелите на автомобили, които като цвят и модел са подобни на техните собствени коли. Така измамата се установява по-трудно.

Шофьор разказа как е преборил автоапашите

Регистрационни номера се задигат и за много по-тежки престъпления като например за обири на банкомати, какъвто случай имаше наскоро. Затова, когато установите липсата на табела, незабавно трябва да уведомите полицията. Първата стъпка е да посетите районното управление и да пуснете заявление (жалба). Така органите на реда биват уведомени. На потърпевшия се налага след това да си плати за нови табели в КАТ, съветват експерти от СБА.

Законодателството е категорично: При загубване или открадване на табела(и) с регистрационен номер, отговаряща(и) на българските стандарти БДС 15980 и БДС ISO 7591 или Регламент (ЕО) № 2411/98 на Съвета от 3 ноември 1998 г., те се обявяват за издирване, а превозното средство се регистрира с нов регистрационен номер. Старият регистрационен номер не се използва повторно.

Шофьор измисли уникална защита от "паяка" (СНИМКИ/ВИДЕО)

Това, което ще трябва да платите отново е:

1. Заявление – 2 лв.
2. Идентификация – 6 лв.
3. Монтаж на табели:
– за мотоциклети, мотопеди, ремаркета – 2 лв. такса за монтаж + 5,87 лв. цена за табела
– за останалите превозни средства – 4 лв. такса за монтаж + 11,74 лв. цена за табели
4. Издаване на свидетелство за регистрация – 9 лв.

Внимание! Измамници ни цакат с нова мръсна схема с фалшиви ПТП-та

Отделно, по желание на заявителя, може да му се предостави за ползване регистрационен номер за автомобили както с комбинация от цифри: аа-вв; ав-ав; ав-ва, където „а“ и „в“ са различни числа от „0“ до „9“ – 30 лв.
С четири еднакви цифри – 1000 лв.
С комбинация от цифри по желание, извън случаите по горните две точки – 50 лв.
С комбинация от шест букви и/или цифри – 7000 лв. Заявяването на регистрационен номер с комбинация от шест букви и/или цифри се извършва предварително, с отделно заявление.

Услугата може да бъде заплатена по един от следните начини:
На гише в административно звено за обслужване с банкова карта
По банков път.

Имайте предвид също, че определените цени по Тарифа №4 скоро ще бъдат променени за специалните номера./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Sofia
  05.11.2018 19:27
  5. нова гражданска отговорност - не се издава анекс
 • virusdan
  16.11.2018 15:24
  На колата на моята дъщеря номерата бяха свалени и откраднати пластмасовите табели, които ги държат. Отидох в магазина и купих две нови. Струваха по три лева едната.
 • 7738
  23.05.2019 23:31
  Скучаеш ? Забавлявай се и ако имаш късмет може да спечелиш добра сума тази вечер https://bit.ly/2vGdh7g