Тайните на японските шофьори за съхранение на зимните гуми

 • 01.04.2022 9:50 /
 • 91242 /
 • 2
Тайните на японските шофьори за съхранение на зимните гуми

Зимният сезон е към своя край. Има голяма вероятност в много скоро време да започнем да слагаме летни гуми, а зимните ще оставим за есента. Разбира се, всички знаем колко важен е начинът им на съхраняване. Има няколко правила за това. Ето например как го правят в Япония.

Шест прости правила.

1. Преди да съхранявате гумите, трябва да ги измиете добре. Но без използването на почистващи препарати, само с вода и четка. Ако остане мръсотия, гумата ще се повреди. Освен това тя може да стане по-твърда и да няма толкова добро сцепление със снега и леда през следващия сезон.

2. Влагата, останала върху гумите след измиване, също е вредна за каучука, затова е важно гумите да се подсушат добре преди съхранение.

Кога със сигурност трябва да се сменя спирачната течност на автомобила

3. Най-големите врагове на гумите са ултравиолетовите лъчи, озонът и маслата. Затова е препоръчително да съхранявате гумите на добре проветриво и сухо място, защитено от пряка слънчева светлина, за предпочитане далеч от източници на топлина.

4. Ако нямате друго място за съхранение на гумите освен балкона, трябва да ги покриете с нещо, което да ги предпазва от светлина и влага. Можете също така да използвате хранилище за съхранение на гуми, ако има такова във вашето населено място.

5. Обърнете внимание на налягането в гумите, ако ги съхранявате заедно - намалете го наполовина.

6. Ако съхранявате гумите заедно, най-добре е да ги съхранявате хоризонтално. Ако се съхраняват вертикално, теглото им може да доведе до деформации. Ако подът е бетонен, не забравяйте да поставите под него картон, шперплат или дъска.

3 жизненоважни съвета, ако сте в потъваща кола

Ако съхранявате гуми, които са свалени от джантите, е по-добре да ги съхранявате вертикално. Но не забравяйте да ги размествате редовно (около веднъж месечно), като променяте мястото им на контакт (завъртане на една четвърт), за да предотвратите деформация.

Тези съвети са валидни и за съхранението на летни гуми през зимата.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Боян
  01.04.2022 17:52
  Маневри на 5ти етаж. Български игрален филм.
 • Ко не
  05.04.2022 21:45
  А защо трябва да се изпускат гумите наполовина?? Аз си ги съхранявам на джанти на 2.5 бара.