Пет съвета как да се спасите при опасност от челен удар

  • 02.01.2020 10:50 /
  • 4283 /
  • 0
Пет съвета как да се спасите при опасност от челен удар

Всеки водач знае, че превозното средство е потенциално опасен обект, в който не може да бъдете в безопасност, дори спазвате всички съществуващи правила за движение.

Винаги може да има друг участник в движението, който да наруши правилата, което да доведе до сблъсък. Понякога ситуацията стига до това, че шофьори директно си карат в насрещното, за да избегнат задръствания.

Всичко, което е необходимо, за да се избегне инцидент, е да завъртите волана в обратна посока.

Как да се измъкнете от потъваща кола: 3 съвета, които могат да ви спасят живота

Има обаче още 5 прости съвета как да спасите живота си, когато се сблъскате челно с друг автомобил с глава:
- Опитайте се да намалите скоростта по всички възможни начини, сигнализирайте със светлини и звук на отсрещния автомобил

- Излезте от пътя, влезте в канавката. Това в случай, че няма друг вариант за разминаване на челния удар

- Ако сблъсъкът е неизбежен, дръжте по-силно волана и вдигнете краката си към седалката, за да смекчите удара

- Покрийте лицето си с ръце в случай на предстояща катастрофа, за да не нараните очите и главата.

- Опитайте се да завъртите тялото на 90 градуса до най-близката седалка, при липса на предпазни колани. 

Продават уникална "шестица" ВАЗ с пълно задвижване СНИМКИ

Важно е да се разбере, че последните 3 точки се препоръчват само за онези ситуации, в които катастрофата е неизбежна. Ето защо най-важната препоръка за това как да избегнете инцидент, е да намалите скоростта и да завиете от пътя към всяко възможно място, за да намалите щетите. 
 

Какво друго да правите, докато сте в спешна ситуация?
Когато човек попадне в спешна ситуация и се задейства инстинктът за самосъхранение, единственото, което може да направи, е да опита да избегне опасността.

Понякога летяща срещу вас кола не помръдва, а водачът се е панирал и стои неподвижно. В този случай остава да направим само едно - да се опитаме да се измъкнем от превозното средство. Може да опитате да отворите вратата и да изскочите извън нея. Рискувате да се нараните, но ще запазите живота си.

Вижте как от BMW затапиха Илон Мъск в мрежата СНИМКИ

При този сценарий процентът на оцеляване е по-голям ако скочите, отколкото ако останете в колата. Понеже има опасност не само от удар, но и от взрив. 

Съветите са от експерти, които са установили, че спазването им може да спаси живота на човек в 50% от случаите. Основното в момента на опасност е да не изгубите самообладание, да мислите бързо и да действате решително.

КОМЕНТИРАЙ