Немски дилър на коли ме учуди с тези съвети за почистване на седалките

  • 03.06.2020 8:17 /
  • 4625 /
  • 0
Немски дилър на коли ме учуди с тези съвети за почистване на седалките

Имах шансa да посетя немски център за продажба на автомобили. Просто исках да разгледам по време на отпуската си какво продават там. Успях да си поговоря и с продавач-консултанта.

Той ми обясни, че честото почистване на седалките само ги уврежда. Но тогава как правилно да се грижим за тапицерията, за да не ѝ нанасяме щети и да я поддържаме в приличен вид? 

Грижата е важна

Консултантът се оказа разговорлив и ми сподели, че тапицерията на креслата може да види доста неща за своето време. Последствията от експлоатацията и неправилните грижи при това доста бързо ще станат видими, затова правилният начин на почистване е много важен. При това излишното често и неграмотно почистване само ще нанесе непоправими щети. 

Ето неговите съвети за почистване на седалките в колата. 

Първо прахосмукачката

Дилърът в германския немския съветва първо да се отстрани цялата мръсотия с помощта на прахосмукачката. Това ще помогне за отстраняването на големите замърсявания и праха. Ако веднага започнете да чистите дамаската с миещ препарат, то ще останат размазани петна, а и самото почистване ще стане по-трудно. 

Почистване със специални препарати 

След това консултантът ме посъветва да използвам специални препарати срещу петна и да обработя с тях всичките замърсени места. След почистването е важно да се даде достатъчно време на дамаската да изсъхне. 

И още най-важното - не използвате твърде много вода. Това е основна грешка на редица шофьори. 

Защо не трябва често да почиствате дамаската 

Всичките седалки на съвременните коли са обработени със специален препарат, с който е импрегнирана дамаската. Колкото по-често те се мият, толкова повече ще се образуват и петна. Този парадокс се обяснява с това, че при почистването въпросният защитен слой на препарата се отстранява. 

При това не всеки битов препарат за почистване е подходящ за тапицерията. Естествено, кожените седалки се нуждаят от съвсем друг вид грижи, отколкото тези, тапицирани със синтетичен плат. 

Консултантът ми каза, че вторите са малко по-издържливи, защото почистването им допуска използването на класически почистващи препарати. 

На въпроса, колко често трябва да се почистват седалките, консултантът ми отговори, че е достатъчно те да бъдат почиствани щателно един път в годината. 

Пролетта подхожда идеално за отстраняването на мръсотията, натрупала се през зимата. През останалото време е по-добре да се измиват само най-силните замърсявания. 

С какво да чистим 

Петната продавачът на коли светва да се отстраняват с помощта на синтетични почистващи препарати. 

За най-добър резултат е необходимо почистващият препарат да стане на пяна с помощта на гъба, а за силни замърсявания може да се използва и найлонова четка. 

Петната трябва добре да се натъркат и да се остави препаратът да подейства. 

След това разтворената от пяната мръсотия трябва да се отстрани с влажна памучна кърпа и да се изсуши със сух парцал. 

Консултантът също ме посъветва да използвам дестилирана вода, но внимателно. При твърде голямо количество от тази вода е лесно да се повредят седалките, защото тя може да се просмуче в дълбочина на обвивката на седалката, както и да въздейства на електрониката в седалката, ако има такава. 

И накрая

В края на нашия разговор консултантът ми припомни за неприятния мирис, който може да бъде отстранен с помощта на обикновен ябълков оцет. 

Той не само, че неутрализира миризмите, но и убива бактериите. 

За целта на процедурата ябълковият оцет трябва да се смеси в съотношение едно към едно с вода, след което течността се излива в четири кутии. Тези кутии просто се слагат пред седалките на колата и се оставят да престоят така една нощ. 

Консултантът не препоръчва спрей за отстраняване на миризмите, защото техният ефект е много краткотраен. 

КОМЕНТИРАЙ