Механик посочи грешките, с които си чупим автомобила

  • 21.10.2019 8:00 /
  • 16848 /
  • 0
Механик посочи грешките, с които си чупим автомобила

Има неща, които лошо влияят върху нашия автомобил и съкращават срока му на експлоатация. 

Към тази категория може да се отнесат некачественото гориво, агресивното превключване на скоростите или шофирането с много малко гориво в резервоара. 

Тези и още няколко неща е по-добре да бъдат избягвани, колкото се може повече. Тогава вашият автомобил ще се движи без повреди дълги години наред. 

Рязкото спиране 

Колкото и ефектни да са филмите и предаванията, в които шофьорите скачат на спирачките, това влияе пагубно върху автомобила ви. 

Опитните шофьори никога не спират колата твърде рязко. Вместо това те натискат педала няколко пъти, постепенно без рязко да прекратяват движението.  

Всъщност, този навик при шофьорите има и други плюсове: при плавен маниер на шофиране пътниците не се клатят напред и назад, а вероятността за ПТП намалява. 

"Обичате да спирате рязко? Вашият механик няма да ви каже за това "благодаря"", предупреждава Мад Шмит, помощник-главен редактор на cars.com.

"Мекото возене ще удължи експлоатационния срок на вашия автомобил, ще увеличи икономията на гориво и вашата безопасност. Освен това, рязкото натискане на спирачката води до бързо износване на накладките", 

Използване на горивото с погрешно октаново число

Очевидно е, че да се налива бензин в дизелов двигател е опасно и неразумно. Но същото може да се каже и в случая, ако вие заредите вашата кола с 92 вместо препоръчания 95. 

Естествено, в този случай последствията ще бъдат по-малко разрушителни, а резултатите ще бъдат видни едва след няколко години. Въпреки това, такова нещо не трябва да се прави.  

"Транспортните средства са направени така, че да работят с гориво с определено октаново число", казва Джил Трот, вицепрезидент на Auto Team.

"Употребата на ниско качествен бензин във високоефективен двигател може да доведе до намаляване на производителността. А зареждането с по-качествен бензин на колата, която може да работи и с по-лош бензин, няма да доведе до никакви щети", добавя той. 

Пренебрегването на чистотата 

Колко често вие почиствате вашия автомобил не само отвън, но и отвътре? 

Най-вероятно последното химическо чистене на вашия салон е било правено преди година и половина (почистването само с прахосмукачка не се брои).

Работата е там, че боята, кожата, металът и пластмасата се повреждат заради бактериите, които се размножават на повърхността им. 

Това засяга не само вътрешността на салона, но и каросерията. 

Реагентите, мръсотията, помагат за корозията на метала, който във влажен климат бързо ще се покрие с ръжда. 

Дори и редовно да си миете автомобила, най-вероятно забравяте за ходовата част. 

С времето тя се покрива със слой мръсотия и ръжда, които влияят на техническите характеристики не по най-добрия начин. 

"Ходовата част трябва внимателно да се измива най-малко един път на три месеца. В противен случай по нея ще се появят доста бързо дупки", казва Трот. 

Той добавя още, че измиването е доста важно в промеждутъчните сезони - есента и пролетта, а също и по време на смяната на времето. 

Допълнителен бонус на чистия автомобил: вие ще може да го продадете доста по-бързо. 

Агресивното превключване на скоростите 

Вече говорихме за това, че твърде резкият старт и спирането създават излишно натоварване върху вътрешните възли на автомобила. 

Същото се отнася и до рязката смяна на скоростите. Ако вашият автомобил е заглъхнал или е спрял, защото вие сте преместили скоростния лост твърде бързо, не се старайте веднага да запалите колата и да тръгнете. 

Особено внимавайте при включването на задната скорост преди колата да е спряла напълно. 

Ако автомобилът ви е с механична скоростна кутия, винаги натискайте съединителя до край и винаги го подменяйте на време. 

Ако колата ви придърпва при тръгване и спиране, това е лош признак - най-добре закарайте вашата кола в сервиза. 

Ниско ниво на горивото

Най-вероятно сте чували за това, че шофирането с практически празен резервоар влияе зле на вашия автомобил. Но следвате ли този съвет? 

Все пак от време на време изпадате в ситуация, когато до бензиностанцията има доста път, а вие сте забравили да сипете повечко гориво. 

"Шофирането с празен резервоар е лош навик, който винаги трябва да бъде избягван, както съветват инженери и механици", казва Джейк Макензи, мениджър в Auto Accessories Garage.

"Ако вие продължите да пътувате, докато в резервоара ви има по-малко от една четвърт гориво, целите шлака и боклуци ще проникнат в двигателя. При пълен резервоар те си седят на дъното, но ситуацията се променя, когато бензинът стане по-малко. Естествено, това оказва лошо влияние върху състоянието на автомобила ви", казва още той. 

Силовото спиране

На собствениците на автомобили с механична скоростна кутия понякога им се налага да карат по сериозни баири. 

Ако предавката е избрана неправилно, то колата просто ще спре на половината път и няма да може да преодолее баира. 

Какво най-често правят шофьорите в този случай? 

Те натискат педала на спирачката, а след това, без да я отпускат, дават газ. 

Това позволява на колата да остане на място, а след това да продължи движението си. Но този метод също оказва разрушително влияние върху двигателя и спирачките, затова е по-добре да прибягвате до него по-рядко. 

Много ниско налягане в гумите 

Да се следи налягането в гумите не е толкова сложно. Всъщност повечето проблеми могат да бъдат забелязани с невъоръжено око, но е по-добре да се прибегне до професионалните уреди. 

В редица автомобила има вградена опция за следене на налягането в гумите. 

Ако такава няма, то може да се използват помпа с нанометър на бензиностанциите. 

Следете налягането ви да не пада под 25%. В противен случай ще пострадат джантите ви, а след това и ходовата част. 

При това също не трябвате да надувате твърде много гумите, защото в случая окачването ще поема доста повече сериозни удари.  

Твърде силното натискане на педала на газта

В повечето автомобилни педалът на газта е доста чувствителен, затова той не трябва да се натиска твърде силно. 

Бавният и постепенен старт ще удължи срока на автомобила. Макар, че понякога може да дадете повечко газ, за да продухате двигателя. 

Автомивките

Естествено, редовното почистване на автомобила е доста важно. Но не трябва да се прибягва винаги до автоматичните автомивки. 

Работата е там, че те използват твърде силна водна струя, която може да разруши горното покритие на боята ви. 

Рядкото шофиране на автомобила

Няма нищо по-вредно за един автомобил от стоенето на място. 

Естествено, понякога ние оставяме колата си, за да отидем на почивка. Но е най-добре през въпросното време някой да кара автомобила ви миниум един път в седмицата. 

"Ако автомобилът ви остане на паркинга неподвижен в течение на няколко месеца, то акумулаторът му ще падне, ще спаднат гумите, накладките ще хванат ръжда, а някои течности може да се изпарят", предупреждава Макензи. 

"В този случай на вас не ви остава нищо друго, освен да извикате пътна помощ. Ако вие рядко използвате вашата кола, то се старайте да я шофирате поне 30 минути на всеки седем дни", добавя той.  

КОМЕНТИРАЙ