Кои са сигурните признаци, че е време да се сменя спирачната течност на колата

  • 05.01.2020 10:20 /
  • 123436 /
  • 0
Кои са сигурните признаци, че е време да се сменя спирачната течност на колата

Резервоарът е пълен, а се усеща, че спирачките никак не са наред! Ако това се е случило, то тогава изглежда, че някой отдавна не е сменял спирачната течност. Такава ситуация вече не е тревожна аларма, а можа да се превърне в нещастие.

За да не се случи нещо внезапно и в същото време ужасяващо, което в най-лекия случай ще е свързано с нервни състояния и харчене на пари, струва си да обърнете внимание на редица признаци, които красноречиво ви казват, че е време да се смени спирачната течност.

1. Минало е доста време

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете за спирачната течност, е, че трябва да я сменяте около веднъж на 3-4 години в ситуации, когато автомобилът не се използва всеки ден.

Ако колата е „всекидневна“, то тогава спирачната течност трябва да се сменя по-често. Производителите на автомобилни продукти и експертите препоръчват тази процедура да се прави около веднъж на две години.

 

2. Нещо е потекло

Периодично трябва да се проверяват спирачните маркучи в колата. Ако върху тях са се появили някакви течове, тогава това е знак, че е необходимо да се смени спирачната течност.

Освен това трябва да погледнете под колата. Ако под местоположението на маркучите са се появили локви, тогава ще трябва и те самите да бъдат сменени, а течността в такъв случай да се замени след ремонта им.

5 практични съвета за справяне със запотяването на прозорците в колата

3. Черни отлагания

Струва си да поглеждате в резервоара със спирачната течност. На първо място, трябва да се обръща внимание на дъното му. Ако там има някакви загадъчни отлагания, черни "люспи" и други боклуци, тогава това също означава, че е време да смените спирачната течност.

Между другото, всички изброени причини са добра причина да проверите цялата спирачна система, тъй като появата на отлагания е първият признак на корозия.

Кои са често срещаните грешки при миене на кола

4. Спирачките са „меки“

И накрая, трябва да обърнете внимание на това как се държат самите спирачки на колата. Ако те наистина стават „меки“ в момента на натискане на педала, то значи е дошло време за смяна на спирачната течност.

Важно е да се разбере, че в такива ситуации резервоарът може да е пълен, но течността така и не се справя със задълженията си. По-често всичко това се случва поради навлизането на вода в системата или образуването на кондензат в нея. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ