5 практични съвета за справяне със запотяването на прозорците в колата

  • 28.12.2019 9:50 /
  • 93524 /
  • 0
5 практични съвета за справяне със запотяването на прозорците в колата

Запотяването на стъклата не е просто неприятно явление за водача. Кондензацията на стъклата е важна за управлението на машината, прави шофирането по-малко комфортно и дори може да стане причина за пътен инцидент.

Има различни методи за справяне със запотените стъкла. Не всички от тях са еднакво ефективни. Най-често, за да се постигне максимален ефект, трябва да се приложи съвкупност от мерки.

 

1. Настройте климатичната система

Ако на прозорците в колата започна да се появява конденз и освен това прозорците са започнали да се запотяват отвътре, тогава първото нещо, което трябва да направите е да проверите настройките на климатичната система.

Ако климатичната система не се справя бързо със запотяването, то може да проверите филтъра на салона. Често се случва цялата система да работи лошо само поради замърсяването му или защото във филтъра има много влага.

 

2. Проверете вентилацията

Практиката показва, че много често проблемите с конденза в автомобила се появяват поради неизправност, прекомерно замърсяване или повреда на вентилационната система на салона. Например, вентилацията може да се повреди по време на ремонтите на корпуса. Също така, вентилацията може да бъде блокирана от нещо, например, някои вещи в салона или багажника на автомобила.

Как сами да полирате колата си така сякаш току-що сте си я купили СНИМКИ

Като част от тази проверка, също си струва да се видят отворите в системата за вентилация. Няма да е излишно да проверите и системата за охлаждане на двигателя, нейната неизправност често става причина за образуването на конденз на прозорците без очевидна причина.

 

3. Народни начини

Разбира се, за да се преборите със запотяването на стъклата, можете да използвате различни "народни" и други средства, закупени от магазина. Изборът и на двете днес е невероятно широк.

В магазините на първо място трябва да обърнете внимание на специални кърпички, както и спрейове и аерозоли, които се прилагат върху стъклото, за да се предпазят от запотяването. Този вид препарати действат много просто - те не позволяват на водата да се задържи.

Защитното средство за стъклата може да се приготви и самостоятелно. За това е необходимо да смесите 1 част глицерин и 10 части спирт. Полученият "сироп" се нанася върху стъклото по обичайния начин.

 

4. Отстранете излишната влага от салона

Не забравяйте, че влагата в салона също може да се явява причината за конденз по прозорците. На първо място, това се отнася за есенно-зимния период, когато на пода остава вода, внесена вътре, или сняг, който постепенно започва да се топи. 

Забележка: има един много ефективен "народен" начин, който ще премахне излишната влага в салона на колата. Необходимо е да поставите съд с котешка тоалетна и да го оставите вътре поне за една нощ. Това ще абсорбира значителна част от влагата във въздуха.

Шофьорските грешки, заради които салонът на колата се затопля по-бавно

 

5. Защитно фолио

Един от най-кардиналните начини за справяне с конденза на стъклата е използването на специално фолио, което покрива цялото стъкло. Това е точно същия филм, който се използва за защита на мотоциклетните каски от влага и конденз. Прилага се по същия начин като тонирането. Единственият нюанс е, че тази операция е по-добре да бъде поверена на професионалисти. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ