Кои са признаците, че генераторът в автомобила е повреден

  • 16.09.2023 12:50 /
  • 4502 /
  • 0
Кои са признаците, че генераторът в автомобила е повреден

Повредата на генератора не се случва често, но в някои случаи може да бъде „коварна“ неизправност, която блокира автомобила в най-неподходящия момент.

Генераторът е важна част от електрическата система на автомобила. Основната му функция е да зарежда акумулатора и да захранва с електричество всички електрически системи.

Когато генераторът се повреди, това може да доведе до загуба на мощност на акумулатора и да причини множество проблеми с работата на вашия автомобил. Нека да разгледаме признаците, които могат да показват повреда на генератора.

Предупредителна лампа на приборния панел. Повечето автомобили имат предупредителна лампичка на таблото (обикновено е изобразен червен акумулатор), която светва, когато генераторът не работи правилно.

Тази лампа трябва да светне, когато се стартира колата, и трябва да изгасне веднага след като заработи двигателят. Ако свети при работещ двигател, има проблем със зареждането от генератора.

Нисък заряд на акумулатора. Един от първите признаци на проблеми с генератора може да е липсващ или недостатъчен заряд на акумулатора. Ако при стартиране на автомобила усетите слаб звук от стартера или двигателят има проблеми със стартирането, това може да означава недостатъчен заряд на акумулатора поради неизправен генератор.

Кои джаджи в колата правят престоя в нея по-лесен и приятен

Проблеми със електрозахранването. Ако по време на шофиране забележите, че електрическите системи на вашия автомобил започват да се изключват или прекъсват, това може да се дължи на недостатъчен заряд на акумулатора.

Ако фаровете ви станат по-тъмни или имат необичаен нюанс по време на шофиране, това може да се дължи на недостатъчно електрозахранване поради проблеми с генератора.

Необичайни звуци. Когато лагерите на генератора се повредят, той започва да издава странни звуци. Обикновено такава неизправност се диагностицира с помощта на стетоскоп.

Един от признаците може да бъде промяна в тона на външния звук при натоварване на електрическата мрежа - например при включване на дългите светлини. Разхлабеният ремък на генератора може да предизвика силно скърцане, особено веднага след стартиране на двигателя.

Как да действаме при опасни ситуации, дори ако имаме спирачен асистент в автомобила

Миризма на изгоряло. Ако усетите миризма на изгоряло, когато двигателят работи, това може да е защото генераторът е претоварен, причинявайки прекомерно нагряване. Това не се случва често, но може да представлява опасност от възпламеняване в двигателното отделение.

Колко струва ремонтът? В повечето случаи генераторът може да бъде ремонтиран. В зависимост от естеството на повредата, самият ремонт може да струва от 50 до няколкостотин долара.

Нов генератор за Renault Logan например струва $150-200. Оригинален генератор с течно охлаждане за BMW X5 от 2001 г. струва около хиляда долара. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ