Кои 3 въпроса трябва да си зададете преди да купите електромобил

  • 09.10.2022 10:50 /
  • 1441 /
  • 1
Кои 3 въпроса трябва да си зададете преди да купите електромобил

Помислете сериозно за отговорите си на тези въпроси и ще бъдете на правилния път към притежаването на електромобил /EV/. Покупката на електрическа кола крие някои неравности при подготовката й, но те могат да бъдат изгладени.

Задайте си следните въпроси, преди да купите първото си EV, и ще имате по-голям шанс да се сдобиете с кола, която отговаря на вашите навици за шофиране и намалява болките в процеса, които разочароват много нови шофьори на EV, пише auto-press.

1. Къде ще зареждате?

Опитните собственици на електромобили ще ви кажат, че няма такова нещо като безпокойство за пробег. Съвременните електрически автомобили преценяват точно какъв пробег ви остава, заличавайки всяко съмнение дали ще стигнете до вашата дестинация.

Ако шофьорите изпитват някакво безпокойство, то обикновено е около намирането на бързи и надеждни опции за зареждане. Тъй като ще извършвате по-голямата част от зареждането си, където шофирате, трябва да сте сигурни, че имате план къде, кога и как ще зареждате на място.

За повечето шофьори на електромобили по-голямата част от зареждането се случва у дома. Притежаването на EV е много по-лесно, когато имате достъп до 220-волтово зареждане (известно още като зареждане от ниво 2) у дома или на работното място.

Тези станции могат да заредят напълно повечето електромобили за около 10 до 12 часа. Закупуването на станция за зареждане на EV ще добави доста пари към тази цена, въпреки че някои EV идват с 220-волтово оборудване за зареждане, включено в покупката.

Експертите посочиха 9-те най-надеждни и икономични кросоувъра СНИМКИ

Ако планирате основно да презареждате чрез обществени станции за зареждане, ще искате да проучите къде ще зареждате и да разберете колко време ще отнеме, за да го направите.

Уебсайт и мобилно приложение на от типа Plugshare е чудесен инструмент за намиране на станции за зареждане, а потребителските отзиви могат да ви подскажат кои устройства са по-надеждни от други.

Най-мощните обществени станции (известни също като станции за бързо зареждане с постоянен ток или станции от ниво 3) могат да заредят някои електромобили от 10 до 80 процента за по-малко от 30 минути, но често ще плащате приблизително тройно повече от това, което бихте платили за електричество у дома, което изтрива едно от най-големите спестявания на разходи при шофиране на EV в сравнение с автомобил с ДВГ.

Много производители на автомобили препоръчват пестеливо използване на бързо зареждане, тъй като то може да намали живота на батерията на автомобила. Можете да намерите по-бавно зареждане от ниво 2 в търговски центрове, автокъщи и обществени паркинги.

Много от тях са безплатни или значително по-евтини от DC бързите зарядни устройства, но разчитането на тези станции може да изисква намиране на алтернативен транспорт, докато оставяте колата си паркирана с часове.

2. От какъв пробег наистина имате нужда?

Това е класическият проблем от EV с твърде малък пробег ще бъдете разочаровани от това колко често трябва да зареждате. За EV с твърде голям пробег ще платите за повече кола, отколкото наистина имате нужда, тъй като батерията е най-скъпата част от батерийно-електрическо задвижване.

Как да намерите EV с точния пробег за вас? Започнете, като си помислите за най-дългия си ден на шофиране през типичната седмица. Сега удвоете това число. Това е вашата отправна точка. Имате 120 км пробег отиване и връщане?

Автомобил с официален пробег от поне 240 км по EPA гарантира, че ще имате достатъчно буфер, за да прекарате деня си на пътя , без да се притеснявате колко пробег ви остава. Има причина да ви предложим да закупите EV с повече пробег, отколкото смятате, че ще ви трябва.

Официалният пробег на електрическия автомобил се основава на лабораторни тестове, които имитират комбинация от градско и шофиране по магистрала.

Постигането на това число в реалния свят обаче често е невъзможно, тъй като пробегът на електромобила намалява при високи постоянни скорости на магистрала, агресивно ускорение и спиране, промени в надморската височина или екстремни температури.

Може да искате повече обхват, ако планирате редовно да предприемате дълги пътувания с вашия електрически автомобил.

Eто в кои случаи не трябва да шофирате със светещ Check Engine

Възможно е да прекосите страната или да пътувате между всеки два големи града днес, като използвате станциите за бързо зареждане по магистрали, въпреки че за повечето шофьори има практическо ограничение докъде бихте искали да карате EV въз основа на това колко време отнема зареждането.

Откриваме, че едно спиране за зареждане по средата на дълго шофиране е освежаващо, но няколко спирания за зареждане за един ден могат да се окажат досадни. Колко км е най-дългото пътуване, което планирате да предприемете с вашето EV?

Вземете това число и разделете на 1,4, ако желаете да направите едно спиране за зареждане. (520 км, разделени на 1,4 предполага, че EV с най-малко 450 км пробег ще измине комфортно пътуването.) Желаете ли да направите две спирки по пътя до вашата дестинация?

Можете да разделите разстоянието на пътуването си на 2 за приблизителна оценка на това колко обхват ви е необходим. Ако това е твърде много математика, има друг начин да видите визуално как EV ще се впише във вашите пътувания.

Посетете например A Better Route Planner или изтеглете мобилното приложение, изберете електромобила, който обмисляте, и въведете началната точка и дестинацията за пътуване на дълги разстояния, което възнамерявате да предприемете с вашия електромобил. ABRP работи подобно на Google Maps, но дава подробности къде трябва да спрете, за да заредите и за колко време.

Ако предложеният маршрут изглежда твърде тежък, повторете процеса, като използвате превозно средство с по-голям пробег.

3.Колко търпелив сте?

Някои електромобили се зареждат по-бързо от други и разликата може да има измеримо въздействие върху това колко време колата е включена в контакт. Това важи както за зареждане от ниво 2, така и за бързо зареждане с постоянен ток от ниво 3, въпреки че последното е по-вероятно да има значение за повечето шофьори на електромобили .

Ако можете да зареждате в офиса или дома си и няма да карате своя EV при дълги пътувания, скоростта на зареждане не трябва да бъде съществен проблем. Но ако планирате да пътувате с вашия EV, може да искате да поставите бърза скорост на зареждане в списъка си за пазаруване.

Днешните най-бързо зареждащи се електрически автомобили могат да се зареждат със скорост до 350 кВт и в резултат на това някои от тях могат да добавят повече от 300 км пробег за по-малко от 20 минути. Много модели достигат максимум около 150 кВт и се нуждаят от 30 до 60 минути, за да постигнат същия показател.

Скоростта на всяко зареждане също се определя от наличната мощност на зарядната станция. Например, превозно средство, способно да зарежда с 350 кВт, ще бъде ограничено до част от истинския си потенциал, когато е включено в зарядна станция с мощност 150 кВт.

4.Готови ли сте вече да закупите EV?

Да, точно така, има и четвърти въпрос. Все пак не трябва да мислите твърде много, за да отговорите на този въпрос.

Ако сте стигнали дотук, вие сте въоръжени със знанията, необходими, за да вземете информирано решение за това какво EV ще отговори на вашите нужди и как ще заредите това превозно средство по начин, който отговаря на вашите нужди и опит.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Баджанака (на Хана Крум)
    10.10.2022 6:36
    Дори и да имаш повече пари от ум в главата, животът е твърде къс за да караш електромобил!