Какви са особеностите на зимното паркиране

  • 28.11.2018 12:00 /
  • 6713 /
  • 1
Какви са особеностите на зимното паркиране

Зимата и първият голям снеговалеж са на прага, предстоят и резки температурни колебани. Тези промени диктуват свои правила и шофьорите трябва да ги спазват, за да си нямат ядове.

И тези правила засягат не само експлоатацията на автомобила и навиците на шофиране през зимата, но и някои нюанси на паркирането. Това е така защото, ако през зимата паркирате така, както през лятото, ще си имате доста проблеми, включително и от финансов характер. 

Силата на навика

Представете си, че точно преди виелицата сте паркирали колата си, там където през лятото сте я оставяли на сянка - близо до някоя сграда или под дърво. И както често се случва през нощта вали та се къса, а на следващия ден се затопли. И тогава от покрива може да се срине върху колата ви малка лавина или пък да я прониже някоя тежка ледена висулка. Ако пък е под дърво, особено когато листата не са окапали напълно и снегът е мокър, шансът да намерите колата си сплескана под някой откършен клон не са никак малки. 

Трябва ли акумулаторът да се сваля от колата в студените нощи и да се прибира у дома

Пораженията, които могат да нанесат на паркирана кола паднали клони, преспа сняг или ледена висулка от покрива, са предимно външни. Но избягвайте и да я паркирате и под стълбове на уличното осветление, защото ако те се прекършат (има и такива случаи) под напора на виелицата, последствията ще са фатални. 

Под преспите

Избягвайте също така да паркирате и на по-високи и открити места, особено откъм страната на вятъра. След снежна бура, колата ще заприлича на ескимоско иглу. 

На вечна котва 

По някакви неразбираеми за никого причини в лютите студове колите много по-често излизат от строя. Така нараства изключително много рискът в резултат от непредвидена авария автомобилът да остане паркиран на едно и също място неопределено дълго време. 

5 начина да пестите гориво през зимата

Ето защо избирайте такова място за паркиране, което е възможно най-безопасно. Отчитайте всички заплахи, включително и от снегорин, който заради стеснените от преспите улици, може да засегне колата ви с греблото. 

"Паяците" не дремят

Ако паркирате при силен снеговалеж и не се виждат знаци и пътна маркировка внимавайте къде оставяте колата и все пак се постарайте да се уверите, че тя не е на забранен за паркиране участък.Защото не е изключено през деня снегът да се стопи за часове, да лъснат забранителните маркировки и ще откриете колата си заскобена. 

Гумени ботуши, кофа и лопата

Отчитайки, че в началото си зимата е доста капризна, не оставяйте автомобила си върху ледена кора. През нощта времето може бързо да омекне и на сутринта колата ще е като остров сред голяма локва, а вие ще търсите гумени ботуши.

Не по-приятна е и обратната ситуация. Паркирали сте в локва, а на сутринта гумите са замръзнали. Тогава ще се наложи да носите с кофа топла вода или да разбивате леда с лост и лопата./auto.blitz.bg  

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Стам
    30.11.2018 10:03
    При възможност не дърпайте ръчната.