Полезни и вредни съвети какво да правим, ако колата е замръзнала в локва

  • 27.11.2018 10:00 /
  • 24390 /
  • 1
Полезни и вредни съвети какво да правим, ако колата е замръзнала в локва

Един от няколкото типични зимни проблеми, с които шофьорите понякога се сблъскват са колелата, безнадеждно замръзнали в някой локва при внезапно застудяване, каквото се очаква до дни у нас. Как може да се преборите с тази напаст без да навредите на себе си или на колата.

В интернет може да се намерят множество истории, чиито герои - както професионални шофьори, така и начинаещи - се сблъскват през зимата с проблема за колела, замръзнали в леда.

Сценарият за всички приблизително е един и същ: вечерта паркирах в локва, сутринта открих, че колата буквално е вкопана в земята. А причината за това е резкият спад на температурата от близа до нулата до дълбок минус. 

Вредни съвети

Като начало, да започнем с това, което в никакъв случай не трябва да правите в подобна ситуация. Първият пункт в този списък е да се опитате да се отскубнете като дадете максимално газ и големи обороти на двигателя. Веднъж може да пробвате, за да се уверите, че колата дори не помръдва. Но веднага щом осъзнаете мащаба на проблема, извадете ключа на запалването.

Трябва ли акумулаторът да се сваля от колата в студените нощи и да се прибира у дома

Втори пункт - не трябва да искате помощ от колегите си и да дърпате колата с въже. Освен, разбира се, ако не искате да разкъсате резбата на куката за теглене, да откъснете бронята или друга част, за която сте закачили въжето. 

Полезни съвети

САМО ДОБАВЕТЕ ВОДА

Как да постъпите тогава? Донесете повече гореща вода и и щедро полейте всяко колело, замръзнало в леда. Но бъдете готови няколко пъти да отидете за гореща вода. Ако идеята с водата не ви харесва, може да го направите с антифриз, леко затоплен. 

СИПЕТЕ СОЛ НА РАНАТА 

Не стана с вода? Тогава отидете до магазина и купете по един пакет обикновена сол за всяко неподвижно колело.  Внимателно поръсете "реагента" в местата на "аварията" и бъдете търпеливи. Както показва практиката, това е най-ефективният начин от тези, които са достъпни за всеки.  Вярно е, обаче, че може да се наложи да чакате.

.ЛОПАТАТА - ПРИЯТЕЛ НА ВОЙНИКА

Друг вариант е да се въоръжите с лопата и да пробвате самостоятелно да освободите замръзналите колела. Но бъдете внимателни: да не повредите случайно гумата или джантата.

5 начина да пестите гориво през зимата

Основният недостатък на този метод е, че той не е подходящ при тежки случаи, когато става дума не за тънка ледена коричка, а за истинска ледена буца. 

РАЗКЛАЩАНЕ 

Още няколко думи за ледените корички. С тях може да се справите и без подръчни средства - вода, сол или лопати. Разклатете колата, като внимателно работите с педала на газта. За опитни шофьори, които въртят волана, не от вчера, това няма да е никакъв проблем. 

ГЛЕДАЙТЕ СИ ПОД ГУМИТЕ 


За да не изпадате в подобна ситуация, колкото и банално да звучи, опитайте се по възможност да не паркирате в локви през зимата. Но ако все пак това се е случило, погрижете се и за себе си. Вземете си ръкавици, облечете се топло и тогава отидете на помощ на замръзналата красавица. Колата е кола, но здравето трябва да е на първо място./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Vazbudeno_hui4e
    30.11.2018 14:08
    Има ли красавици - близ авторки, да ми го налапат??