Трябва ли акумулаторът да се сваля от колата в студените нощи и да се прибира у дома

  • 19.11.2018 9:00 /
  • 12338 /
  • 0
Трябва ли акумулаторът да се сваля от колата в студените нощи и да се прибира у дома

Споровете на шофьорите дали акумулаторът е по-добре на прекара у дома мразовита нощ, или да си остане там, където му е мястото - под капака на автомобила, не са от вчера. 

Какви са доводите на шофьорите, които предпочита да свалят акумулатора и да си го приберат у дом. Те твърдят, че акумулаторът е уязвим и чувствителен при температури под нулата и замръзва като млада госпожица излязла в студа по минижуп. Ето защо, ако той прекара нощта на топло, рискът двигателят да не запали на сутринта е сведен до нула. Да допуснем, че е така. 

5 начина да пестите гориво през зимата

Шофьорите, които са на обратното мнение, също вадят тежки аргументи. Първо, в студа акумулаторът се разрежда много по-бавно, отколкото на топло. Второ, свалянето му може да доведе до проблеми с алармата, мултимедията и цялостната електроника на колата. И трето, носенето му напред-назад е много тежко. 

Трябва да се отбележи, че мнението на експертите се доближава повече до това на противниците на свалянето на акумулатора са устойчиви на студ, не замръзват при отрицателни температури и не се нуждаят от нощуване в топло помещение. Но и те имат необходимост от постоянно обслужване - проверка до каква степен са заредени и почистване на клемите. 

Три неща, които сериозно усложняват работата на колата през зимата

Изправните и заредени акумулатори е най-добре да си седят под капака на колата, където им е мястото.  Но ако става дума за стари, дефектни и разредени до нула, препоръките са по-различни - те не бива да се държат дълго на студ. Даже не само на студ. Желателно е колкото се може по-бързо да бъдат отправени на гробището за умрели акумулатори , но това вече е друга история.../auto.blitz.bg 

 

КОМЕНТИРАЙ