Какви опасности дебнат шофьорите по време на гръмотевична буря

  • 26.06.2020 10:20 /
  • 4597 /
  • 1
Какви опасности дебнат шофьорите по време на гръмотевична буря

С настъпването на лятото започва и сезонът на силните бури. Всички добре знаем от училище, че под високи дървета, особено стоящи отделно или дори в средата на полето, е изключително опасно да чакаме да отмине гръмотевичната  стихия. С голяма степен на вероятност мълнията ще избере да удари именно отделно дърво.

Но какво ще стане, ако бурята е застигнала водача в колата? В следващите редове ще се опитаме да ви уточним важните моменти, за които трябва да се внимава при шофирането в подобни дъждовни условия.Междудругото, последствията могат да бъдат много разнообразни.

Първото нещо, което не трябва да се прави, когато човек попадне в подобна стихия с кола, е да изпада в паника. Както знаете, именно паниката причинява голям брой жертви в опасна ситуация.

Човек, попаднал в гръмотевична буря и проливен дъжд, може лесно да направи много фатални грешки при управление, спиране и други маневри. Ето защо, на първо място, водачът трябва да събере волята си и да действа решително.

Ако в допълнение към светкавиците гръмотевична буря е придружена и от силен вятър, градушка и дъжд, правилното решение на водача ще бъде да спре колата.

Разбира се, това трябва да се направи далеч от дървета, всякакви нестабилни конструкции и други високи съоръжения, които могат да паднат от силните ветрове и да повредят колата, както и да наранят хората вътре.

Как да проверите грешките на автомобила без оборудване

Освен това, спирайки например до уличен осветителен стълб, водачът увеличава шансовете мълния да влезе в автомобила му.

Важно е да се запомни, че да се спре просто на странична отбивка на пътя не е най-добрият вариант - шофьорите на автомобили, които карат зад вас може да изпаднат в паника или пък да са новаци зад волана. А това от своя страна увеличава риска от инцидент с ваше участие. Затова най-доброто решение би било да спрете на специализиран паркинг на пътя или на бензиностанция.

Но какво е добре да се направи, ако не се вижда и няма нито паркинг, нито бензиностанция наблизо? В този случай е разумно да продължите да шофирате. Ако видимостта е паднала драстично, определено трябва да включите и аварийните светлини.

В този случай е необходимо да се намали максимално скоростта на движение, така че в случай на възникнала опасна ситуация водачът да има възможност за незабавно спиране. Освен това, докато се движи, шофьорът намалява шансовете други участници в движението да се ударят в автомобила му. В този режим трябва да се опитате да стигнете до най-близкия паркинг.

Полезна функция на жабката в колата, за която много водачи не знаят

Шофирането в гръмотевична буря е опасно и с това, че възниква риск от наводнение на пътя. Водачът рискува да не се справи с управлението, тъй като при силен дъжд съществува вероятност от аквапланинг. Този ефект е особено опасен за тези, които не се интересуват особено за състоянието на гумите на колата си.

Износените гуми не са в състояние да се справят с изобилието от влага. В резултат на това гумата започва да се плъзга, губейки сцепление с пътя. Резултатът е един - излитане от пътя или "среща" с багажника на автомобила отпред.

При наводнение машината може да попадне и в дере, както и рискува да бъде свалена от от кален поток.

Има и още един сценарий при заливане на пътя, който е добре да не се случва - влизане в дълбока локва, последвано от хидроудар за двигателя, след което самата кола няма да може излезе.

Ако гръмотевична буря е придружена от силна градушка и водачът не може да намери къде да застане, за да отмине стихията, то тогава просто трябва да гледа и да слуша как ледените късове изкривяват корпуса на автомобила. Ако обаче имате застраховка, тогава елиминирането на последствията ще падне върху плещите на застрахователната компания.

За намаляване на паниката, важно е да запомните, че колелата на автомобила са направени от гума, което само по себе си е изолация. Най-доброто решение все пак ще бъде да се намери подслон на място, където няма високи конструкции, които привличат светкавици. И в никакъв случай не трябва да се излиза от колата. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Гари
    27.06.2020 18:18
    Поредната тъпотия.