Как да проверите грешките на автомобила без оборудване

 • 31.01.2020 9:50 /
 • 14320 /
 • 3
Как да проверите грешките на автомобила без оборудване

Диагностиката на автомобил в сегашните условия е достатъчно скъпа операция. Поради тази причина много шофьори в наши дни предпочитат да закупят съответното оборудване от Китай и да се справят с всичко сами.

В същото време, обаче, не всеки е наясно, че така важната информация за повреди на автомобила може да се получи без каквото и да е оборудване, само с помощта на педалите му. Ето как да го направите.

Ако надписът "Check Engine" светне на таблото, то на водача ще му стане ясно, че е време да провери двигателя. Единственият проблем е, че този индикатор е твърде обща информация, която не указва конкретната повреда.

В същото време все повече модерни автомобили са оборудвани с бордови компютри, които събират доста пълна информация за текущото състояние на автомобила. Те могат да предоставят информация за грешките и повредите под формата на кодове, за получаването на които трябва да използвате комбинация от педалите на колата.

"Черен лед" на пътя: С какво е опасен и как да го разпознаем ВИДЕО

Как става това при коли с ръчна скоростна кутия: Натискате едновременно газта и спирачката, ключът се завърта, но без стартиране на двигателя. След това компютърът ще покаже кодовете на повредите и грешките, ако има такива. Появилите се цифри трябва да бъдат преписани и дешифрирани. Всеки номер ще показва различен проблем.

Как се прави при коли с автоматична трансмисия: отново се натискат едновременно газта и спирачката, а ключът се завърта, но без стартиране на двигателя. Също така ще е необходимо да поставите селектора в режим Drive. След всичко това, без да отпускате педалите, трябва да изключите ключа и да го включите отново. След като се направи това, специалните кодове за повреди се появяват на таблото.

Важно: Интернет или ръководството за експлоатация на конкретния автомобил ще ви помогне да разшифровате кода с грешките. Всичко това ще ви даде възможност да разберете по-конкретната причина за повредата преди да се свържете със сервиза.

Защо автоматикът на някои коли се превключва в права посока, а при други е на зигзаг

Получените кодове се наричат ECN. По правило те се състоят от буква и четири числа. Буквите могат да означават следното: B - каросерия, C - шаси, P - двигател и скоростна кутия, U - междублокова шина за данни.

Първата цифра може да бъде от 0 до 3 и означава, съответно, Generic, "фабричен" или "резервен". Втората цифра показва системата или функцията на блока за управление, а последните две представляват номер на кода за грешка. По този начин само първите четири знака означават самата грешка. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Man
  31.01.2020 16:37
  Браво. Най-после една смислена статия. Макар и непълна.
 • Коло
  01.02.2020 7:44
  И как става завъртането на ключа, когато лоста на скоростите е на „D“? Шегаджии, как си ги измислят само?
 • Реално
  01.02.2020 19:27
  А който вместо ключ има бутон?