Как да разберете по салона на колата, че е участвала в катастрофа

 • 28.05.2022 9:50 /
 • 4859 /
 • 2
Как да разберете по салона на колата, че е участвала в катастрофа

Когато купува автомобил втора ръка, нито един шофьор не иска да притежава машина, която вече е участвала в пътен инцидент. Придобиването на автомобил с такова минало може да бъде свързано със сериозни проблеми в бъдеще.

Най-лошото е, че подобна кола може да застраши живота на водача и пътниците. За щастие, в салона има няколко неща, които могат да помогнат да се разкрие тъжната съдба на автомобила.

По време на продажбата на автомобил, който е станал част от ПТП, много шофьори се опитват да скрият мрачното минало на автомобила, за да не свалят цената му и да ускорят процеса на продажба. Обективни причини тласкат продавачите от този вид към най-различни трикове.

Изясняването на истината за подобен автомобил може да бъде изключително трудно, особено без помощта на специалист. Има обаче няколко ярки признаци, които ще помогнат дори на начинаещ да разбере дали колата е била в инцидент. И най-важното е, че всички тези "знаци" са точно в салона.

1. Волан

И така, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е воланът. Във всички съвременни автомобили в нея е скрита въздушна възглавница, която гарантирано се изстрелва, когато колата се сблъска с нещо.

В същото време капакът на волана сериозно се поврежда и по-късно собственикът трябва да гс смени. Само че да се скрие такава процедура вече е изключително трудно. Ако има отверстия на гърба на капака на волана, това означава, че той е сменян. Също така, драскотините и повредите на болтовете показват подмяната.

И накрая, задължително трябва да се сравни състоянието на волана и другите елементи на интериора. Новата част веднага ще ви хване окото поради липса на износване.

2. Преден панел

Всичко споменато по-горе важи и за второто място на въздушната възглавница - срещу пътническата седалка. След изстрелването й е необходимо да смените не само патрона, но и цялата обшивка на предния панел.

Кое е най-доброто място за детската седалка в колата, според краш тестовете

Ако колата е сравнително стара, новото табло веднага ще ви хване окото. Наличието на неравности на панела също показва подмяна.

3. Седалки

Това е следващият елемент от салона, който е в състояние да намекне, че автомобилът е попадал в ПТП. Подобно на описаните по-горе елементи, в случай на сериозна катастрофа често се случва седалките също да се сменят.

Тайните на японските шофьори за съхранение на зимните гуми

На първо място, трябва да се разгледат монтажните болтове. Ако по тях има признаци на демонтаж, това е първият знак, че седалките са сменяни.

4. Други неща

В допълнение към всичко изброено вече, трябва да обърнете внимание на предпазните колани и праговете. По правило шофьорите не сменят тези елементи без специална нужда. Ако е очевидно, че те са нови, няма да е излишно да попитате по каква причина е извършена подмяната.

Последното нещо, което може да показва катастрофа, е скорошната подмяна на стъкло, въпреки че, разбира се, стъклото в автомобилите се счупва дори без да се стига до инцидент. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • да знаете
  28.05.2022 9:48
  Откриете ли следи от наакано, със сигурност е имало ПТП..................
 • Некрофилия
  28.05.2022 10:39
  Ако в салона има много кръв, значи някой е умрял вътре.