Кое е най-доброто място за детската седалка в колата, според краш тестовете

  • 10.04.2022 9:50 /
  • 1843 /
  • 0
Кое е най-доброто място за детската седалка в колата, според краш тестовете

Не съществува еднозначен отговор на въпроса къде трябва да бъде поставена детската седалка сред водачите на автомобили.

Някои твърдят, че детето трябва да седи непосредствено зад шофьора. Други смятат, че е по-безопасно то да бъде настанено зад предния пътник.

В действителност съществува конкретен отговор на този въпрос и многобройни краш тестове и изпитания на автомобилни седалки са го изяснили.

Привържениците на поставянето на детската седалка зад тази на водача се позовават на факта, че шофьорът винаги интуитивно се опитва да отмести своята страна на автомобила извън опасната зона, когато има опасност от произшествие.

Тази грешка при поставяне на авто колани на деца води до трагедии дори при 50 км/ч ВИДЕО

От друга страна, привържениците на монтирането зад пътническата седалка изтъкват, че това е най-безопасното място. Твърди се, че това се прави с оглед на максималното разстояние от водача до потенциалната точка на сблъсъка. Кой е прав?

Всъщност и двете страни не са прави. И двете места са еднакво опасни по простата причина, че водачът никога не знае откъде ще дойде проблемът. Освен челните сблъсъци има и много други видове произшествия, които не са много по-редки.

Още по-лошото е, че автомобилът като цяло е високорисково място за детето и следователно всеки избор тук винаги ще бъде между лошо и по-лошо.

Ето как се возеха децата в колите преди много години СНИМКИ

Но какво показват краш тестовете? Ако се доверите на научните данни, отговорът на инженерите няма да се хареса на родителите.

Най-безопасното място в автомобила (доколкото е възможно да бъде безопасно в случай на инцидент) е на средното място в задната част.

Има обаче едно голямо "но". Много модели автомобили нямат нито възможности за поставяне на детска седалка по стандарт ISOFIX, нито предпазен колан за обезопасяване. Така че в тези случаи остава да се избира само между дясното и ляво място.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ