Как да оправим вдлъбнатини по колата безплатно за няколко минути

  • 07.08.2019 9:00 /
  • 13400 /
  • 0
Как да оправим вдлъбнатини по колата безплатно за няколко минути

Пътнотранспортните произшествия са тежко изпитание за всички участници. 

Последствията от катастрофата могат да бъдат ужасни както за психиката, така и за портфейла на собственика на колата. 

Ремонтът дори на малки повреди може да струва немалко пари.  

Цената на сблъсъка 

Попадайки в авария, шофьорът изпитва шок от случилото се. Освен това, отстраняването на последствията може да струва скъпо. Поправянето на обикновена вдлъбнатина без боядисване в автосервиз може да достигне стотици левове. 

Повечето собственици на коли дори и не си представят колко в действителност струва ремонта на вдлъбнатините и затова лесно с съгласяват със скъпо струващата услуга. Отивайки в сервиза за ремонта, те също лесно се съгласяват да платят за диагностика и други незадължителни дейности. 

Много по-лесно и евтино е повредите да поправите сами.  

Минимизирайте разходите 

 

При самостоятелния ремонт на малки вдлъбнатини няма нищо сложно. 

Ще ви трябва следното:  

- подходящо за ремонта на автомобила място;

- чайник с вряла вода;

- вендуза.

След това следвайте внимателно инструкциите.

Напълнете чайника с вода и я оставете на котлона да заври. Когато водата заври, веднага я излейте върху вдлъбнатината и зоната около нея.  

Поставете вендузата на мястото на вдлъбнатината и започнете да работите с нея, внимателно дърпайки към вас Бавно и внимателно повтаряйте предишната стъпка няколко пъти. 

След няколко минути работа вдлъбнатината ще изчезне напълно!

Околните около вас няма да забележат никакви следи от ремонта. 

Принципът на действие 

Вероятността да поправите автомобила си по този начин зависи от няколко фактора. Работата е там, че не всеки метал ще се поддава на изправяне с вендуза. 

Детайлът на каросерията трябва да е изработен от лист метал, Този метал получава физическа функция "памет" на изходната си форма. Всяко друго положение на метала ще е неестествено, и той ще се стреми да се върне в първоначалното си състояние.  

Нагрятият метал по-лесно се подава на промени на формата. При ремонта в сервизите се използват сходни по принцип действия: нагрява се със специален сешоар. 

 

Листът желязо става по-еластичен, опростявайки изправянето. Колкото по-малка е вдлъбнатината, толкова по-малко тя се поддавана температурните промени, затова те трябва да бъдат нагрявани по-дълго. 

При това този метод работи само в кратък отрязък от време след катастрофата. С течение на времето връзките в метала се засилват и формата придобива "нова памет".

Също не се препоръчва вдлъбнатините да се поправят с вряла вода и вендуза през зимата.  Заради разликата в температурите ще възникне риск от увреждане на боята.  

КОМЕНТИРАЙ