Как да не се разболеем от климатика в колата

  • 12.08.2022 11:50 /
  • 6519 /
  • 0
Как да не се разболеем от климатика в колата

Особено неприятно е да се простудите през лятото и е още по-неприятно, ако причината е собственият ви автомобил. Такива неприятности могат да се причинят на водачите и пътниците от полезно устройство като климатика.

Какво не трябва да се прави, за да не се разболеете заради тази опция, за която е заплатена не малка сума?

Колкото и да е странно, климатикът в автомобила може да стане причина за някои болести. Не всички от тях са свързани с горещините и настинките, но всички могат да бъдат изключени, ако вземете някои мерки и използвате правилно устройството.

За какви болести да внимавате

През лятото е лесно да се простудите от климатика, предизвикано от рязката температурна разлика между външната топлина и прохладата в автомобила. Бронхит, отит - не е необходимо да разказваме колко неприятни са тези заболявания.

Как бързо да проверите гумите преди пътуване и да избегнете повреди

Освен това през цялата година съществува риск да се получат заради автомобила други заболявания на дихателните пътища - например легионелоза, известна като "болест на климатика" и представляваща рядка форма на пневмония.

Откъде се появява инфекцията в климатика

Разбира се, тези страхове ви очакват, ако в климатичната ви система живеят гъбички, бактерии и микроби. Те се появяват най-напред върху изпарителя - топлообменник на климатика, разположен на предния панел.

По време на работа той се навлажнява и върху влагата се утаяват прах, малки листа, пух и семена на растения. В този уютен "компрес" охотно се настаняват опасни за хората болестотворни микроорганизми.

Важни съвети за безопасно шофиране в горещото време

За да се избегнат подобни усещания в автомобила, климатикът трябва да се почиства периодично и да се изключва правилно. Минута-две преди да се паркира, климатикът трябва да се спре, но да се остави вентилаторът да работи, раздвижващ въздуха в салона. Топлообменникът ще се изсушава от въздушния поток и в него няма да се размножават плесени и микроби.

Каква температура да се зададе

Лекарите твърдят, че внезапните температурни разлики от повече от 5-7 градуса по Целзий са вредни за хората през лятото. Така, ако навън е +35 С, това означава, че в автомобила трябва да е +28 + 30 градуса, което като че ли също не е много комфортно. Но за начало и тази прохлада ще бъде достатъчна, а след 5 до 10 минути след качването на пътниците температурата може плавно още да се понижи.

Къде да се насочи въздушният поток

Водачът най-много усеща хладният въздух от климатика, когато студените потоци се насочват към лицето и гърдите му. Но такова разпределение на въздуха е свързано с болести. Затова е по-добре да насочите студената струя от климатика към предното стъкло, в краен случай допълнително - към краката.

Как да се преборим с неприятните миризми

Тежката и лоша миризма в салона е външна проява на вредни микроорганизми върху изпарителя и в каналите на климатичната система. За прочистване на системата се използват специални устройства, които насищат цялата система с дезинфекциращи пари.

В някои случаи може да помогне "любителско" средство под формата на аерозол с дълга тръба за пръскане, поставена във въздуховода през дефлекторите на панела. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 


 

 

КОМЕНТИРАЙ