Ето защо е опасно да включваме климатика веднага след качването в колата

  • 14.08.2019 9:00 /
  • 4805 /
  • 0
Ето защо е опасно да включваме климатика веднага след качването в колата

По време на топлото лято, когато високата температура не ви дава покой, ние бързаме да включим климатика.

Включваме го в колата по време на пътуване и у дома, когато си почиваме, но как това може да навреди на нашето здраве?

 Риск от топлинен шок

Макари и да сме свикнали да вярваме, че основният ни враг е климатика, но всъщност основната опасност се таи във възможния топлинен шок. Топлинният шок е рязко изменение на температурата на тялото на човека, когато организмът все още не е готов за промяната. 

Често настъпва при рязко падане на температурата с над 10 градуса и повече. Когато вие се качвате във вашата кола и включвате климатика, това е сериозен удар по вашите бели дробове, които в резултат на отслабването си стават доста уязвими за вредните бактерии във въздуха. 

Жена каза защо е забранила на съпруга си да използва климатика в колата: причините са...

Именно затова учените препоръчват да се променя температурата само с 4 градуса, за да се избегне рязка промяна в температурата в салона на колата. Извънредно опасни са резките промени в температурата за децата и възрастните хора: децата и старците по-тежко понасят топлинния шок. 

Мръсотията във автомобила 

Във всяка една кола има система за пречистване на въздуха, който влиза отвън в салона. Системата работи с помощта на специално разработени филтри, които са призвани да пречистват колкото се може повече въздух. 

Но минусът в това е, че дадените филтри бързо се задръстват или се повреждат и започват да пропускат бактерии в салона на автомобила. 

Когато пускате климатика и затваряте прозорците, непречистеният въздух циркулира в салона и попада във вашата дихателна система в големи количества 

Народни методи за бързо охлаждане на автомобила след паркинг на слънце

Като следствие, вие рискувате да се разболеете от сериозни болести, чак до пневмония. 

Главният съвет е колкото се може по-често сменяйте филтъра в системата за пречистване на въздуха в купето и почиствайте с мокра кърпа таблото два-три пъти в седмицата. 

Използвайте климатика по-рядко, най-добре се разхлаждате с помощта на прохладни напитки и свежия въздух в парка сред дърветата. 

Пазете си здравето!  

КОМЕНТИРАЙ