Народни методи за бързо охлаждане на автомобила след паркинг на слънце

  • 25.06.2019 9:00 /
  • 32306 /
  • 0
Народни методи за бързо охлаждане на автомобила след паркинг на слънце

Колата се е нагряла на слънцето, а трябва бързо да се тръгва. Вижте как да действате в тази ситуация и как да предотвратим прекомерното нагряване на салона.  

В първия най-горещ ден от лятото вие се приближавате към вашата кола, отваряте вратата и откривате, че вътре е истински пъкъл. Да се седи в разтапящия се салон на автомобила е вредно за здравето. Все пак изход има. 

Да се охлади салона бързо може по няколко начина 

 - Отворете всичките врати. Горещият въздух бързо ще напусне колата. 

 - Стартирайте двигателя, спуснете всичките прозорци, включете вентилатора на макс. Така ние ще продухаме нажежените въздухопроводи на парното. 

 - Тръгнете със спуснати стъкла, потокът на въздуха ще проветри салона. 

 - Включете климатика (ако има такъв), но не насочвайте въздушната струя към предното стъкло, защото то може да се спука от температурната промяна. Въздухът трябва да бъде насочен по посока на таблото, но не и във вас или пътниците, за да не се простудите. 

 - Ако все пак наистина няма климатик, би било полезно да се използват пръскалките на предните чистачки, при което течност може да се полее по-обилно. Ако в резервоара ви има чиста вода, то ефектът ще е още по-добър. Така ще охладите и предното стъкло и въздухопровода, където ще се стече водата - от него вентилационната система черпи въздух. По този начин в салона ще стане малко по-прохладно. 

Ако в салона вече е толкова горещо, че дори не може да запалите колата, то ви съветваме да направите следното. Отворете задната дясна врата. След това няколко пъти интензивно отворете и затворете шофьорската врата (без да я хлопате). Само няколко замаха и нажеженият въздух ще напусне салона. Така вие ще можете поне да си поемете дъх преди да запалите двигателя. 

А сега да посочим мерките, които трябва да се предприемат предварително, ако на автомобила му предстои дълъг престой под слънцето. 

 - Когато оставяте паркиран автомобила си, завъртете волана на 180 градуса, така че слънцето да нагрява долната му част. Местата, за които обичайно го хващате, няма да са на пряка слънчева светлина и така вие няма да се изгорите, когато го хванете. 

 - Използвайте бял калъф или наметало поне на шофьорската седалка. 

 - Проверете работоспособността на климатика, сменете въздушния филтът на купето и извършете антибактериална обработка на въздуховодите му. 

 - Монтирайте дефлектори на стъклата на вратите. Това ще ви позволи леко да спуснете стъклата и топлината ще може да напуска салона. А ако завали летен дъжд, салонът няма да се намокри. 

 - Защитете таблото и предната част на салона от слънчевите лъчи със специална щора, която се слага под предното стъкло. 

 - Купете си слънцезащитни щори на вендузи и за останалите прозорци. 

 - Ако цветът на вашия автомобил е тъмен, през летния сезон не би била лоша идея да имате покривало за цялата кола със светъл цвят.  

За затъмняването на стъклата и без това всичко е известно. А и може да се затъмняват само задните стъкла и тези на пътниците на задната седалка. 

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ