Жена каза защо е забранила на съпруга си да използва климатика в колата: причините са...

  • 25.07.2019 10:00 /
  • 13190 /
  • 0
Жена каза защо е забранила на съпруга си да използва климатика в колата: причините са...

Моят автомобил има климатик, но аз рядко го ползвам. Някои хора постоянно използват въпросното устройство, за да охладят купето на колата в горещите летни дни, но използването на това оборудване има някои значими минуси. 

Затова, поради тези причини аз се отказвам от употребата му, при което дори забранявам и на мъжа ми да го ползва, когато той се вози в колата.  

Висок риск от разболяване 

Понеже всеки човек след голямата жега иска бързо да се охлади, то в колата хората включват климатика на пълна мощност. В резултат организмът изпитва стрес, защото хората влизат от много топло в много студено. Това често става причина за появата на простуда и ангина. Особено тези температурни разлики са опасни за децата, затова, ако вие решите да ползвате климатика, то не охлаждайте купето твърде бързо, за да не преживеете огромна разлика в температурите.

Гори много гориво

Бензинът не е никак евтин тези дни, а ако в колата ви климатикът постоянно работи, то това ще доведе до увеличаване на разхода на гориво. В много топлите дни се употребява още повече гориво, затова ако трябва да се икономиса от бензин, то е целесъобрано човек да се откаже от използването на климатика.  

Някои хора също не изключват въпросния уред, дори когато са паркирали колата за известно време. След това те се учудват, че разходът им на бензин е доста по-висок.  

Изсушава въздуха

Всяко оборудване, насочено към охлаждане на въздуха, също го и изсушава. Ако вие, както и аз, имате суха кожа, то тези условия са доста неприемливи за вас. Сухият въздух води до влошаване на състоянието на кожата, а също и възникват проблеми с дишането. Затова дори и да използвате климатика, вие трябва редовно да отваряте прозореца по време на дълги пътувания. 

Как да се охладим? 

Народни методи за бързо охлаждане на автомобила след паркинг на слънце

По време на пътуването в колата, в която има климатик, много хора не се замислят за различните способи за охлаждане, вместо да използват това устрийство. Всщност дори и в най-голямата жега човек може да се охлади и без климатик.

За целта може да се използват следните прости съвети:

Отворете прозорците. Това е доста актуално, ако хората се придвижват из града.

Използвайте мокри кърпи и гъби. У дома те могат да бъдат потопрни в студена вода, след което да бъдат поставени на изходите на въздуховодите, разпложени в различните ъгли на колата Въздухът при преминаването през въздуховодите ще се охлади значително. 

Намокете си косата. Ако човек има влажни коси, то той ще се чувства приятно и комфортно дори и в най-голямата жега. 

Пригответе си кубчета лед. Те могат да бъдат поставени в специален контейнер, който да бъде сложен на пода. Желателно е той да бъде сложен до вентилационни отвори. Благодарение на този метод вие ще охладите бързо и лесно вашия автомобил. 

Замразете бутилки с вода. Те могат да бъдат използвани вместо кубчетата лед, също могат да бъдат увити в кърпа и наложени на врата. Това е доста актуално, ако човек трябва да виси дълго време в задръствания. 

Въпросните съвети могат да влязат в употреба и на хората без климатици в колата.  

Заключение

Използването на климатика има недостатъци, към които се отнасят изсушаването на въздуха, рязката смяна на температурата, бързото охлаждане на тялото и увеличаването на разхода на бензин. Затова пробвайте да се охладите в лятно време по дрги начини. Всеки сам си решава как да е на студено през лятото. 

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ