Ето при каква температура техническите течности губят полезните си свойства през зимата

  • 09.12.2023 12:50 /
  • 13068 /
  • 0
Ето при каква температура техническите течности губят полезните си свойства през зимата

Почти всички производители на автомобили гарантират стабилно стартиране на двигателя, средно до „минус 20“, а всичко по-ниско е проблем за самите собственици.

Но едно е да стартирате кола в студено време, дори и да ви е "паднал" акумулаторът, а съвсем друго нещо е да ви се наложи да размразявате замръзнали технически течности. Ето при каква температура те губят полезните си свойства.

Гориво

Да започнем с основната течност в автомобила - горивото. Бензинът замръзва при температури под 70 градуса, но дизеловото гориво замръзва при минус 35. Освен това става дума за дизелово гориво, предназначено за зимна употреба. Лятната нафта ще се сгъсти веднага щом термометърът падне под 10 градуса под нулата.

Антифриз

Що се отнася до охлаждащата течност, има и редица температурни разлики. Например, антифриз G11, като правило, замръзва при температури от -30 до -50 градуса, докато G12 и G12+ издържат на ниски температури до минус 40. Но антифриз под формата на етиленгликол може да се провали дори когато температурата падне до -15 градуса по Целзий, пише "Факти бг".

Вярно е, че в зависимост от пропорцията на антифриз, смесен с дестилирана вода, може да се направи така, че за този показател достигне до -67 градуса. Следователно е необходимо охлаждащата течност да се разрежда в правилната пропорция и да се добавя, ако е необходимо, в концентрирана форма.

Течност за чистачки

И докато с горивото и антифриза всичко е много ясно, то течностите за миене на предното стъкло на базата на изопропилов алкохол „умират“ средно при „минус 16-18“, а тези, които продължават да изпълняват задачите си на по-голям студ, се създават с помощта на метанол.

Експертите дават съвети за новите собственици на електрически автомобили

Последният, припомняме, има пагубен ефект върху човешкото здраве и е забранен за използване в устройства за измиване на предното стъкло от 2000 г. Въпреки това няма да е трудно да закупите такава течност.

Масло

И накрая, моторно масло. Най-ефективните се считат за смазочни материали 0W−20, които гарантирано завъртат коляновия вал, когато температурата падне до „минус 35−40C“. Но такова студено време се случва рядко по нашите географски ширини, така, че е препоръчително да използвате масло с маркировка 5W−30 и 5W−40, особено след като те са по-адаптирани към повишени температури на околната среда. С други думи, през топлия сезон няма да се налага отново да сменяте маслото.

КОМЕНТИРАЙ