Уникалните проекти на Запорожец от 60-те години, които така и не видяха бял свят (СНИМКИ)

 • 09.06.2019 9:50 /
 • 51879 /
 • 2
Уникалните проекти на Запорожец от 60-те години, които така и не видяха бял свят (СНИМКИ)

Елегантни роудстъри, кабриолети и спортни купета с футуристичен дизайн ... Жалко, че ръководството на "Запорожец" е избрало напълно различни проекти за реализация!

През 60-те години на миналия век украинските дизайнери явно не са изоставали много от тези на американските компании Ford, Buick и Cadillac, които ежегодно изненадваха публиката с нови презентации, имайки предвид разработките и чертежите и макетите, които са събирали прах в забравени архиви и фокусираха вниманието върху себе си едва тези дни. Стана ясно, че някои неща от колекцията на Запорожкия автомобилен завод (ЗАЗ) се е удало да бъдат спасени от ентусиасти и един от тях сподели тези много интересни скици във Facebook.

Роман Акбаш, директор на запорожкия музей на оръжията, публикува историческите изображения на концептите на Запорожец на своята страница във Facebook. А тази уникална колекция е събрана от дизайнера на ЗАЗ Леонид Левит.

Капсула на времето: Показаха Запорожец, престоял цели 43 години само в гаража (ВИДЕО)

Изображенията показват, че дизайнерите на ЗАЗ от 60-те години на миналия век са предлагали много интересни и смели решения в своите проекти, но почти нищо от тях не е внедрено в серийните модели.

Уникално! Стар Запорожец бе превърнат в стилен спортен роудстър (СНИМКИ)

Повечето от автомобилите са направени в американски стил с огромни задни перки и прозрачни салони тип "Аквариум". Освен това, при много от проектите, е предложено корпусът да се произвежда от новаторското по това време фибростъкло./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • ivan
  09.06.2019 14:03
  БЛИЦ,СТИГА С ТАЗИ ПРОПАГАНДА.КАКВИ ПРОЕКТИ СА ТОВА.РИСУНКИ,КОИТО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ВСЕКИ.ВСЕКИ ЗНАЕ КАКВИ ГРОЗНИ И НЕДОДЯЛАНИ СА РУСКИТЕ КОЛИ. И ТОГАВА И СЕГА
 • Ман40
  09.06.2019 17:37
  Копирани американски модели от 1956-59 г. от книгата "Съвременни автомобилни конструкции" от тях години.