Пуснаха за продажба единствен по рода си Saab, отлично е запазен СНИМКИ

  • 06.10.2023 10:50 /
  • 12067 /
  • 0
Пуснаха за продажба единствен по рода си Saab, отлично е запазен СНИМКИ

Единствен по рода си Saab EX от 1997 г. ще бъде продаден на търг в Bonhams в началото на октомври. Автомобилът е създаден от частен ентусиаст с разрешението и активното съдействие на официални представители на Saab.

За да отпразнува 50-годишнината на Saab през 1997 г., норвежкият експерт по каросерии и ентусиаст на Saab Пер Екстрьом поискал да направи нещо специално.

Той решава да построи единствено и неповторимо купе на базата на Saab 900, получава одобрението и подкрепата на централата на Saab в Тролхетан, Швеция, и в крайна сметка се ражда уникалният прототип Saab EX.

Автомобилът е съхранен до днес в отлично състояние. През този месец той ще бъде продаден на търг в Bonhams за около 90 000 евро, което е доста впечатляващо за шведската кола. Приблизително същата сума смятат да получат и за уникален оранжев британски спортен автомобил Aston Martin на същия търг.

Основната част на корпуса на автомобила идва от Saab 900 II от 90-те години, линията на покрива е снижена със 7 см, задното стъкло е взето от Saab 900 Cabriolet, а разширените калници са от Saab CS 9000.

Удивителна автонаходка: Намериха 50-г. ВАЗ-2102 комби, изглежда като нов ВИДЕО

Преди изграждането са направени няколко скици и дори глинен модел, за да се уверят, че колата изглежда перфектно. Казват, че специалисти от завода на Saab са взели активно участие в проектирането.

Автомобилът идва с пълна документация за създаването му, включително кореспонденцията със Saab, всички оригинални чертежи, изчисления и умален модел, както и одобрение от Норвежкия орган за пътно движение.

Да, уникалната кола е сертифицирана за обществени пътища, а през юли 2023 г. дори преминава поредния технически преглед.

Феновете на Saab ще се радват да видят под капака познатия 2.3-литров четирицилиндров турбо двигател (223 к.с.), който е съчетан с 5-степенна механична трансмисия.

Volvo престоя 30 години в гората и след това показа какво е шведско качество ВИДЕО

Тъй като цялата му ходова част е базирана на Saab 900, не се очакват големи проблеми с резервни части, а поддръжката няма да бъде по-трудна или по-скъпа от всеки друг Saab.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ