Лунният роувър: Какъв беше първият автомобил в космоса ВИДЕО

  • 26.07.2019 10:20 /
  • 623 /
  • 0
Лунният роувър: Какъв беше първият автомобил в космоса ВИДЕО

Всеки добре помни електромобила Tesla, пуснат от Илон Мъск в космоса, но това не е първата кола, която напуска Земята. Преди него бе Lunar Roving Vehicle или просто Rover.

В тези дни човечеството празнува половинвековния юбилей от кацането на американските астронавти на Луната. По време на мисиите на Луната бяха използвани докараните с ракета електрически автомобили Lunar Roving Vehicle (LRV).

Това чудо на технологиите няма нищо общо с автомобилите с марка Rover. Лунната кола е разработена съвместно от General Motors и Boeing. Създателите са се опитали да направят LRV възможно най-опростен.

По същество, Lunar Roving Vehicle е двуместна количка с четири електродвигатели с по 0,25 конски сили (по един на всяко колело). Сумарно се получава 1 к. с., а максималната скорост е 14 км / ч.

Кои са 5-те най-харизматични всъдехода на всички времена (СНИМКИ/ВИДЕО)

Лунният роувър тежи 210 кг, но в същото време успява да вземе на борда до 490 кг товар. Цинково-сребърната батерия с 8,7 kWh осигурява резерв от 90 км. На астронавтите обаче било забранено да се отдалечават от модула за кацане на повече от 7,5 км - така че в случай на срив на LRV да е възможно да се върнат пеша.

Изумително мощни и бързи коли, за които не сте чували (СНИМКИ)

В Rover са използвани редица интересни технически решения. Всичките четири колела се завъртат и следователно кръгът на завиване е само 3 м. Гумите са поставени върху специални алуминиеви мрежи с титанова защита, за да се избегнат пробиви. Също така, LRV е била оборудвана с една от първите навигационни системи, отразяващи местоположението на самия електрически автомобил и модула за кацане.

Общо са построени четири LRV, като общата стойност на програмата е 38 милиона долара (260 милиона долара по съвременния курс). Роувърът е изпратен за първи път на Луната като част от мисията на Аполо 15 през 1971 г., а след това такива машини са получили Аполо 16 и Аполо 17 през 1972 г..

Трите електрически превозни средства общо са прекосили 91,7 км през повърхността на Луната. Всички те са останали там, а последният Лунен Роувър дори снима полета на лунния модул с астронавтите. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ