Защо планинската спирачка не се монтира на леки коли

  • 31.05.2022 9:00 /
  • 26431 /
  • 1
Защо планинската спирачка не се монтира на леки коли

На леките коли с механична скоростна кутия при движение по нанадолнище (а именно в такива ситуации шофьорите на камиони и автобус използват планинската спирачка) може и е необходимо да забавят хода на колата с помощта на двигателя. 

Тогава защо на автомобила да е необходима планинска спирачка? 

- Планинската спирачка се използва в камиони и автобуси за забавяне на хода при спускане без да се използва основната спирачна система, за да не бъде тя прегрята. 

Планинската спирачка е един вид клапан, който затваря изпускателния тракт, като спирането с двигателя дава още по-съществен ефект. 

Най-разпространена е моторната планинска спирачка: съчетанието между прекратяването на подаването на гориво в двигателя и затварянето на изпускателния тракт, като се цели двигателят да бъде максимално затруднен при движението си. 

Също така се използват хидравлични и магнитоелектрически спирачки. Там излишната енергия се превръща в топлина чрез съпротивлението на течност или чрез електромагнитна индукция. 

При движение по стръмни спускания в планински условия, когато спирачките могат да прегреят, особено ако автомобилът има и ремарке и не оборудван със спирачна система, алтернатива на спирането с двигателя просто няма. Шофьорът трябва да включи на такава скорост, при която при пускането на педала на газта автомобилът да започне да спира за сметка на двигателя и да не ускорява над безопасната скорост. 

На много стръмни спускания това може да е втора или дори първа скорост. Не случайно по време на соца на стръмните склонове имаше плакати, които призоваваха "на стръмен склон спирай с двигателя" или "не изключвай от съединител при спускане".

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Бате Иво
    04.06.2022 6:47
    Писалия това нещо въобще има ли идея за какво въобще пише Поне малко да се беше поинтересувал по темата