Война с електромобилите - има ли ДВГ бъдеще? Отговаря Bosch

  • 19.01.2021 8:31 /
  • 3592 /
  • 1
Война с електромобилите - има ли ДВГ бъдеще? Отговаря Bosch

Според Парижкото споразумение за защита на околоната среда, почти всичките страни са задължени да намалят емисиите на СО2 в транспортния сектор до 2050 година до 0. 

Пълният отказот автомобилите с ДВГ обаче е невъзможен, което се обословява не само с климата, но и с инфраструктурата, а също и с търсенето на самите потребители. 

Специалистите от Bosch са анализирали наличните технологии и са нарисували следната транспортна картина за бъдещето. 

Да, автомобилите ще станат изцяло електрически, но далеч не всички. Например, тежките товарни автомобили ще използват горивни клетки и ДВГ, работещи на водород. 

Що се отнася до емисиите на азотн оксиди и сажди, то те може значително да се снижат. Дизеловите двигатели вече отдавна се снабдяват с филтри за твърди частици. Освен това, системите за рециркулация и обработка на отработените газове значително са се подобрии и изхвърляните от колите газове стават все по-малко отровни. 

Бензиновите двигатели изхвърлят по-малко азотен оксид. При това той може да бъде спрян с помощта на филтри.:

"Изхвърлянето на сажди със старта на употребата на филтри за твърди частици може да бъде намалено много повече от заложените стандартни на законодателно равнище", смятат в компанията. 

За целта обаче се изисква системен подход. Става дума за оптимизация на процеса на изгаряне и за по-ефективна обработка на отработените газове. Също трябва да се подобри системата за врпъскване, да се оптимизира системата за охлаждане на двигателя и нагряването на катализаторите. 

Също нивото на емисии на СО2 може да се намали с помощта на синтетични видове гориво. Биогориво се разработва днес от редица производители. При това двигателите няма нужда да бъдат специално модифицирани за него. 

Следователно, в бъдещето далеч не всички автомобили ще са електрически, а необходимият на огромно количество хора двигател с вътрешно горене ще се превърне в абсолютно чист агрегат. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Вуте
    19.01.2021 11:04
    A'кво шъ прайм с акомулатърътъ? Тез дет се спрегат отчетъри за електрички намерил'съ начин да гъ рециклирът!? А нъ станъ от трън тъ нъ глогъ!