Вижте най-нелогичната кола, която обаче работи ВИДЕО

  • 07.06.2021 8:39 /
  • 3002 /
  • 0
Вижте най-нелогичната кола, която обаче работи ВИДЕО

За 10-те години на своето съществуване сухопътната яхта Blackbird е създала около себе си репутацията на едно от най-нееднозначните транспортни средства в света, ако въобще тя може да бъде съотнесена към тях. 

За това, дали тя е лъжа или някаква шега, или е революционна идея, учените, механиците и потребителите в мрежата продължават да спорят.

Но, както изглежда, създателите на Blackbird са успели да намерят начин да превърнат енергията на вятър в движение по по-ефективен начин, отколкото това го правят платната.

Перката съчетава две функции: тя може да бъде и "мелница" и "вентилатор". 

Принципи на действие 

В лопатите на огромната перка на Blackbird се използва принципа на триъгълните платна, позволяващи на корабите да вървят на зигзаг - не под прав ъгъл, но против вятъра. 

Втората уловка е веригата, опъната от перката до колелата. 

Когато вятърът духа отзад, колата под негово действие започва бавно да се движи напред. Перката в този момент започва да работи като вятърна мелница, предавайки въртящ момент на колелата. В един момент обаче главната роля преминава към тях, което кара перката да се върти по-бързо, което пък я превръща във вентилатор, който изхвърля въздух зад себе си и по този начин ускорява хода колата. 

Изглежда така, сякаш взимаме енергия за движение от никъде, нали? Именно този момент кара всички да мислят, че всичко е фейк. 

Все пак как тя работи?

Блогърът Veritasium, пътувал с Blackbird, казва, че отговорът е следния. При наличието на попътен вятър скоростта на придвижване на колата по земята се отличава от онази, с която тя се движи през въздуха, защото тя се движи в потока на попътния вятър.

Дори и да си представим, че скоростите са равни, перкат, работеща като вентилатор, бута въздуха назад и прави попътен вятър зад себе си малко по-бавно, отколкото целия попътен поток на въздуха около колата. 

По този начин перката използва само част от енергията на вятъра за трансформирането ѝ в кинетична енергия за движение на колата. 

През 2012 година Северноамериканската асоциация на за сухопътно плаване (North American Land Sailing Association, NALSA) фиксира за сухопътната яхта Blackbird рекорд: движението при попътен вятър със скорост 2.8 пъти превишаващо скоростта на вятъра, припомня Carscoops. 

Blackbird не претендира за това, че е вечен двигател, той използва енергията на вятъра. Ако вятър няма, то и колата не се движи. Просто е намерен начин да се превърне енергията на вятъра в движение напред по по-ефективен начин, от който го правят платната, отбелязаха при фиксирането на рекорда от NALSA.

Установено е също, че колата може да се движи уверено и срещу вятъра. 

КОМЕНТИРАЙ