Уникално: Volvo автомобилите вече се предупреждават за потенциална опасност

  • 20.04.2019 11:00 /
  • 1058 /
  • 0
Уникално: Volvo автомобилите вече се предупреждават за потенциална опасност

Първа по рода си технология за безопасност чрез споделяне на информацията за актуалната пътна обстановка създаде автомобилният производител Volvo Cars. Иновацията, достъпна в цяла Европа, е поредна стъпка в стратегията на компанията да повиши безопасността на пътя.

„Hazard Light Alert“ предупреждава водачите на Volvo автомобили за потенциална опасност, което е особено полезно в пътища с ограничена видимост 

Окончателно: Това е световният автомобил на годината (СНИМКИ)

Чрез облачно-базирана мрежа технологията позволява на автомобилите на Volvo да комуникират един с друг и да известяват шофьорите си за хлъзгави участъци и опасности по пътя. Използват се два основни сигнала – „Hazard Light Alert“ и „Slippery Road Alert“.

Новото Volvo XC90 с икономичен хибриден двигател и от 4 до 7 места (СНИМКИ)

„Hazard Light Alert“ се задейства с включване на аварийните светлини. По този начин се изпраща сигнал до всички останали автомобили на Volvo, които са свързани с клауд услугата, предупреждавайки водачите за потенциална опасност. Известяването е особено полезно за пътища с ограничена видимост.

„Slippery Road Alert“ пък повишава осведомеността на шофьора както за текущите пътни условия, така и за тези по-напред по маршрута. Това става чрез анонимно събиране на информация за пътната повърхност от колите по-напред. По този начин останалите участници в движението, които се движат по същия път, ще получат съобщение с предупреждение, че се приближават към хлъзгав участък.

Дамско жури избра най-добрата женска кола за 2018 (СНИМКИ/ВИДЕО)

Иновативната система за сигурност на Volvo е покана и към автомобилната индустрия да се присъедини в споделянето на данни, свързани с безопасността. „Колкото повече автомобили споделят информация за безопасност в реално време, толкова по-сигурни ще станат пътищата ни“, заявиха от компанията.

Топ 5 на най-надеждните кросоувъри в света (СНИМКИ)

От 2020 г. Volvo ще въведе ограничение на скоростта в своите автомобили до 180 км/ч, а в началото на същата година ще започне инсталирането на вътрешни камери и сензори, които ще засичат водачите, употребили опиати, както и тези, които не са концентрирани и създават риск за инциденти на пътя.

 

 

КОМЕНТИРАЙ