"Съветският звяр" МАЗ-537 и други всъдеходи, с които ще може да преживеете апокалипсиса СНИМКИ

 • 14.10.2020 7:59 /
 • 4120 /
 • 2
"Съветският звяр" МАЗ-537 и други всъдеходи, с които ще може да преживеете апокалипсиса СНИМКИ

Военните всъдеходи превъзхождат в пъти гражданските автомобили и като проходимост, и като защит от външните фактори на околната среда. 

Те са бронирани, надеждни и притежават повишена товаримост. 

Представяме ви Топ-10 на автомобилите, които могат да преживеят апокалипсиса. 

МАЗ-537

Съветският звяр, така наричали МАЗ-537 на Запад. Отнася се към най-проходимите транспортни средства на планетата. Създадено за придвижване по пресечен терен по време на ядрена война. Разработен през 60-те години на миналия век. Товаримост до 65 тона - цистерни с гориво, танкове, ракетни комплекси и така нататък. 

38-литровият двигател притежава чудовищна мощност. 

МАЗ-7907

Гигантът на Минския автомобилен завода е прототип, който не е влязъл в серия. Създаден през 1984 година за транспортирането на тежки ядрени трансконтинентални ракети. Товароподемността му е 165 тона. 

ЗИЛ-4906

Моделът е наричан още Синята птица. Явява се наистина уникална машина, способна да се движи не само по земя, но и по вода. 

Машината е създадена с цел издирване и спасяване. Използва се за доставката на космонавти след аварийни приземявания в труднодостъпни местности. 

Paramount Marauder

Създаден през 2007 година. Всъдеходът "Мародер" от ЮАР е своеобразна замяна на Хамър. Колата е обичана както от военни, така и от цивилни. Броя на пътниците е до 10. 

Oshkosh LVSR

LVSR е работният кон на армията на САЩ, заменил остарелия модел MK.48 LVS, използван от 1983 година. Колата е основна брънка в логистичната верига на американската армия по пресечени терени. Благодарение на адаптивното независимо окачване и петте двойки колела, всъдеходът може да мине отвсякъде. Може да носи 20 тона. 

Oshkosh MTVR

Medium Tactical Vehicle Replacement е по-малкия брат на LSVR. Класически армейски камион с товароподемност 7-15 тона. Лесен за експлоатация и с висока проходимост. Черешката на сладоледа е възможността за промяна на налягането в гумите, което му позволява да се адаптира към всякакви пътни условия. 

Buffalo MPCV

Тази машина е създадена за разминирване, затова прекрасно е защитена отвсякъде. Теглото ѝ е 34 тона, снабдена е с кош за разчистване на препядствията по пътя. Товароподемността е 12.5 тона. 

RG-33L MRAP

RG-33 Mine Ressitant Ambush Protected Vehicle (MRAP) е съвременен тежко брониран камион с бронирани стъкла, способен да се справи с всякакви препядствия на пътя. Да, също е защитен от мини и е снабден с механична ръка манипулатор. 

Военният джип е създаден от британската компания BAE Systems през 2007 година на базата на Mercedes Unimog с допълнителна двойка колела. Специалистите го определят като надежден и лесен за обслужване и експлоатация.

Alvis Stalwart FV620

Всъдеход амфибия, стои на въоръжение на британската армия от 60-те години на миналия век. 6-осният камион има отлична репутация. Има добра проходимост, способен е да преодолява водни прегради и при това е компактен. 

Mercedes-Benz Unimog Unimog – типичен армейски камион. Не притежава сериозна защита, затова пък е евтин и има добра проходимост. 

Производството му започва през 1948 година. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Стоянчо
  14.10.2020 11:39
  Всичките руски "дзверове"са с двутактови дизели.Толкова си могат хората.Затова ли белоруският БЕЛАЗ е с бемски двигател.Няма да се учудя,че на ладата ще монтират вече двигател от "чудесата".По добре да заделят пари за пътища а не за ракетотранспортери.
 • baki6a
  15.10.2020 17:00
  на Стоянчо му е двутактова главата! МАЗ-537 е бензинов и създаден единствено с цел да бъде влекач на танкова платформа ! Шофирал съм такъв в казармата !