Разбиваме митовете, че пълният с бензин резервоар е опасен

  • 07.04.2020 8:00 /
  • 9311 /
  • 2
Разбиваме митовете, че пълният с бензин резервоар е опасен

Опасявате се да напълните резервоара до горе, а и повече? Що се отнася до колите от близкото минало, това до някаква степен е било оправдано. 

Прекрасно се  помни историята, когато пред дълъг път собственикът на колата заредил до горе своята Волга ГАЗ-24—10, а след това за известно време я оставил пред блока. 

Навън е било много топло, а и самата кола била леко наклонена на ляво. Като цяло, след известно време съседи налетели на собственика с предупреждение: става потоп! Под гърловината на резервоара се е образувала локва. Въпреки това, всичко е ясно, леденият бензин се е нагрял, разширил се е и добавяйки литър-два отгоре си, е започнал да изтича навън. 

Оттогава всеки опитен шофьор знае, че стоенето на едно място с препълнен резервоар е вредно - с пълен до горе резервоар трябва да се тръгва на път веднага, намалявайки нивото на горивото от критично, до обичайно. Но това е било в миналите времена. 

А как мислите: до колко препълненият резервоар е опасен в наши дни? Избирайте своя вариант на отговор и четете следните разяснения. 

1.Пълният резервоар ще повреди системата за вентилация  

Някои твърдят, че резервоарът за гориво на съвременния автомобил има сложна система за вентилация, затова след зареждане до горе с гориво въпросната система за вентилация може да се повреди. 

По своята сложност съвременният резервоар е доста далеч от обикновената бъчва. Като отдушникът наистина може да се намира под капачката за пълнене. 

Теоретично при напълнен резервоар действително е възможно проникване на излишно количество бензин в отдушника, който се намира по-надолу от капчаката за зареждане. 

Но електронната система за управление на двигателя организира неговото постепенно изгаряне в цилиндрите. 

При съвременните автомобили каквото и да е изтичане на бензина на улицата е напълно изключено.  

2 Пълният резервоар ще увеличи разхода на гориво

Увеличава, естествено. Точно толкова, колкото и пътника или пътничката. Товарът в багажника също. 

А сега сериозно на тази тема... Каква икономия на гориво може да ви даде олекотяването на резервоара за гориво, да кажем с 20 килограма, ако масата на автомобила обикновено клони към тон и половина?

По-ефективно ще бъде да изхвърлите ненужните неща от багажника си или да промените стила на каране - да не ускорявате агресивно, например. 

3 Пълният резервоар по-бързо се изпарява 

В съвременните автомобили резервоарите са херметично затворени. Впрочем, във всеки случай изпаренията на горивото по никакъв начин не е свързано с неговото количество. Температурата, налягането - да, влияят, но какво общо има нивото на горивото?

Ако става дума за наситените пари, които могат да излязат навън, да допуснем, при отварянето на капачката, то величината им е нищожна. 

А повърхността на горивото при пълен и полупълен резервоар на практика е еднаква. Каква е тогава разликата?  

4 Пълният резервоар е взривоопасен  

Бензинът като цяло е пожароопасен. А съвременните резервоар, както вече бе отбелязано, са херметично затворени. Естествено, ако предположим наличие на някакво изтичане, то пълният резервоар ще изтича повече, отколкото полупразния, което, естествено, не е приятно. Но това е повод да си поправите колата, а не да ходите по-често до бензиностанцията. 

5 Резервоарът случайно може да бъде зареден с лошо гориво 

Това наистина си е реална опасност. Затова винаги се съветва да зареждате на реномирани бензиностанции. А в онези случаи, когато лампата за горивото свети, а най-близката бензиностанция не изглежда никак авторитетно, има смисъл да се ограничите до десетина литра, за да може да стигнете до по-доверена бензиностанция. 

Достойнствата на пълния резервоар 

Няколко думи и за това, защо пълният резервоар е най-добър. 

По-рядко ще зареждате. Ще може да преминете далечното пътуване без междинни кацания. При преминаването на "тъмни територии" със съмнителни бензиностанции е по-добре човек да има по-голям запас от качествено гориво. 

Често при покупката на повече бензин се предлагат отстъпки и бонуси. А ако си сипвате по-малко, то тогава ще ви излъжат два-три пъти, а не само един. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • КокоН
    07.04.2020 12:30
    Поука N°..... "Зареждай сутрин рано!". В другите случаи винаги си преебан.
  • Пешо
    07.04.2020 19:40
    Еййй ма не спирате с простотиите пълни глупости пишете.