Президентът на Тoyota предупреди за голяма опасност свързана с електромобилите

  • 19.12.2020 9:50 /
  • 35146 /
  • 3
Президентът на Тoyota предупреди за голяма опасност свързана с електромобилите

Преминаването към електромобили не е толкова лесно, колкото изглежда на някои, заявил е президентът и изпълнителен директор на Toyota Акио Тойода, изказвайки се на заключителната пресконференция на Японската асоциация на автомобилните производители, на която той е председател, съобщава Observer.

Автомобилният свят бързо се превръща в електрически - благодарение на технологичния напредък, който прави електрическите коли все по-евтини, а регулаторните органи по целия свят настояват за пълна забрана автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Но шефът на най-големия автомобилен производител в света е предупредил, че настоящият бизнес модел на автомобилната индустрия ще рухне, ако отрасълът твърде бързо премине към електромобилите.

Toyota представи новото лого на марката СНИМКИ

Той е отбеляза, че през лятото Япония е щяла да остане без електричество, ако всички автомобили в страната изведнъж се бяха превърнали в електрически. Акио Тойода смята, че инфраструктурата, необходима за поддържане на 100% електрически превозни средства, ще струва на Япония от 14 до 37 трилиона йени (135 до 358 милиарда долара). И при всички случаи по-голямата част от електроенергията в страната се генерира от изгаряне на въглища и природен газ, така че това изобщо не помага на околната среда.

"Колкото повече електромобили изграждаме, толкова повече има въглероден диоксид. Когато политиците ни убеждават да се отървем от всички автомобили, използващи бензин, разбират ли това?", заявил е президентът на Тойота.

Неговите коментари дойдоха само седмици след като японското правителство представи план за забрана на продажбата на нови бензинови автомобили от 2035 година.

Уникално: Toyota показа летящ автомобил ВИДЕО

Toyota е лидер в производството на хибридни автомобили, но компанията все още няма изцяло електрическа кола за масовия пазар. И въпреки че Тойода по-рано похвали лидерството на Tesla в сектора на акумулаторните електромобили, заявявайки, че компанията му има какво да научи от Илон Мъск, той в същото време е уверен, че Toyota в дългосрочен план ще се развие по-добре от американската компания заради своя надежден и разнообразен асортимент на своята продукция.

Въпреки очевидната неприязън на президента на Тойота към агресивното преминаване към електромобили, фирмата му инвестира сериозно в развитието на този сектор. Toyota инвестира повече от 13 милиарда долара в електрификация през следващите десет години, тъй като компанията планира да продаде 4,5 милиона хибридни автомобила и един милион изцяло електрически коли до 2030 година. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Мишоци
    19.12.2020 14:25
    Само че той не е на ясно че дотогава трябва по-голямата част от населението да я няма така няма да същесвува проблема.
  • Пламен
    19.12.2020 21:23
    Сложете солари на всеки покрив и няма да останете без електричество а за баланс на системата използвайте батерии или зелен водород . президентчето на Тойота се опитва да вземе въздух и да си продава двг тата още 20 тина години ..
  • Вуте
    20.12.2020 17:43
    Пламе, укроти огино оти мое а изгориш! Он - президенто де е сигурно оти има поече пипе от тебе! Тойота си е тойота, знае я цел свет а ти си сульо от горно нанадолнище - спец от секаде.