Отсякоха: Porsche никога няма да се откаже от педалите, а BMW от двигателите с вътрешно горене

  • 15.10.2018 11:03 /
  • 3978 /
  • 0
Отсякоха: Porsche никога няма да се откаже от педалите, а BMW от двигателите с вътрешно горене

Представителите едновременно на няколко компании обявиха визията си за бъдещето, в което, според мнозина, място ще имат само автономните транспортни средства и електромобилите. 

Шефът на австралийското подразделение на Porsche Клаус Цемлер заяви, че автомобилните марки, въпреки развитието на технологиите, винаги ще имат волан, педали и механична скоростна кутия. Все пак, последната в качеството на опция. "Нашата цел се състои в това, винаги да имате волан, педали и, вероятно, механична скоростна кутия, за да може шофьорът самостоятелно да държи колата под контрол. Нашите клиенти искат това". заяви Цемлер в интервю за Motor Authority. "Клиентите обаче също следят за развитието на технологиите и нашите автомобили ще получат, включително, и системи за автономно управление", добави той. 

По този начин, моделите на Porsche може да достигнат трето или четвърто ниво на автономност, но никога няма да съответстват на пето поколение, което предвижда пълна автоматизация на процеса на управление на транспортното средство. 

На свой ред от BMW заявиха, че най-малко до 2030 година те не възнамеряват да се отказват от двигателя с вътрешно горене. При това такива двигатели ще имат 85% от всичките произвеждани модели на баварската компания. Това заяви шефът на отдела за разработки на BMW Клаус Фролих. "Според много оптимистичния сценарий в нашия портфейл ще има 30% електромобили и хибриди, докато 70% от моделите ще бъдат с ДВГ. От 30% половината ще бъдат "плъг ин" хибриди, така че колите с ДВГ в крайна сметка ще са 85% от всичките произвеждани модели", каза Фролих в интервю за GoAuto. 

Ръководството на Jaguar Land Rover обаче ще се придържа към друга стратегия. По данни на британските медии, след 10 години всичките модели на Jaguar ще са изцяло на ток. След кросоувъра Jaguar i-Pace ще се появи флагмана на компанията, който ще замени Jaguar XJ, а след това, след 2023 година, електрически ще станат и приемниците на моделите XE и XF. През 2025 година ще се появи и новото поколение на кросоувърите E-Pace и F-Pace, които също ще са изцяло електрически, а до 2026 година в гамата на британската марка ще остане само един модел с ДВГ: кросовурът J-Pace. 

КОМЕНТИРАЙ