Нова класация: Най-добрите автомобили с шестцилиндрови двигатели

https://auto.blitz.bg/novini/nova-klasaciya-nai-dobrite-avtomobili-s-sestcilindrovi-dvigateli Auto.blitz.bg
Нова класация: Най-добрите автомобили с шестцилиндрови двигатели

Шестцилиндровият двигател с вътрешно горене се превърна в своеобразен златен стандарт за градските (и не само) автомобили. Той включва няколко опции за подреждане на цилиндрите, доста компактен е и в същото време мощен.

През цялата история на автомобилната индустрия много популярни модели автомобили са изградени на базата на шестцилиндрови двигатели. Изданието TopGear събра най-добрите от тях в класация.

Nissan Skyline GT-R R34

Моделът е описан като притежаващ много характер и индивидуалност, примесени с меко, но успокояващо бръмчене на двигателя. Двигателят RB26, който откриваме в Nissan Skyline GT-R R34, е 24-клапанов агрегат с чифт турбокомпресори T25, което води до 276 к.с. с.

Jaguar XJ220

Jaguar обеща на света безкомпромисен V12 с XJ220, но не направи компромис с V6 двигател. Преработеният двигател на рали автомобила Metro Group B - вече с увеличен работен обем от 3,5 литра - постави рекорд за скорост на автомобила по онова време - 340 км/ч.

BMW E46 M3 CSL

Моделът е критикуван за лошата си трансмисия, но това лесно се прощава предвид отличния редови шестак на S54. Чрез промяна на разпределителните валове и клапаните, BMW успя да повиши мощността на M3 CSL до 355 конски сили и да осигури ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди.

Toyota Supra А80

Въпреки значителната си възраст от три десетилетия, четвъртото поколение Toyota Supra продължава да доминира по световните магистрали. Благодарение на здравия си дизайн, 3,0-литровият 2JZ е в състояние да се справи с огромно налягане при форсиране. Ето защо собствениците могат толкова лесно да изстискат от тях 2000 к.с. 

Jeep Cherokee (XJ)

Този автомобил може да не се нарече стилен, но неговият двигател е истинско произведение на изкуството. Късните 1990-те са може би пикът за 4,0-литровия редови шестцилиндров двигател на AMC. По това време Cherokee е оборудван с мощна версия, но малко са колите, които може да се сравняват с неговата надеждност.

Ланча Стратос

В луксозната каросерия на половин век се крие атмосферен V6, взет от Ferrari. Мощността е приблизително 280 конски сили, Колата бе изправена пред предизвикателството да завладеете света на моторния спорт. И успя. Моделът спечели три титли на World Rally Constructors и множество други спортни награди.

Honda NSX NA1

Първото поколение на Honda NSX има различни работни обеми на двигателя, но сърцето на гамата все още е високооборотният шестцилиндров двигател. Това бе първият сериен автомобил с ковани бутала и титаниеви пръти, неща, които обикновено се свързват изключително със състезателни коли. Всичко това дава невероятна надеждност при ежедневна употреба.

Ford Falcon XR6 Sprint

Този шестак бе пуснат през 2002 г. Той е разработен от Ford Australia и Tickford и по същество използва същата долна част като предишния 4,0-литров шестцилиндров двигател Falcon, който се появи за първи път през 1988 г. В наличност моделът достигна своя връх с турбо 2016 Falcon XR6 Sprint и неговите 496 к.с.

Mercedes-AMG One

Решението на Mercedes да премести двигател, спечелил Световния шампионат на Формула 1, в сериен автомобил беше най-малкото амбициозно. Процесът не беше лесен, но резултатът беше AMG One, който счупи рекорда за сериен автомобил, като направи обиколка на Нюрбургринг за време от 6 минути 35 секунди.

Alfa Romeo 147 GTA

3,2-литровият Busso V6 в Alfa Romeo 147 GTA може да произведе само скромните 247 к.с. на предните колела, но звукът по пътя към червената линия на оборотомера от 6200 об/мин е достатъчен, за да оправдае включването му в тази класация. Двигателят е съчетан с шестстепенна механична скоростна кутия и е част от дизайн, който накланя везните на впечатляващите 1250 кг. Накратко, това е много реална претенция за титлата на най-добрия хечбек в историята.

Ferrari 296 GTB

Тази кола може лесно да се нарече технически шедьовър и, съвсем вероятно, това е най-добрият суперавтомобил, който може да бъде закупен днес. Ferrari 296 и неговият хибриден 3,0-литров туин-турбо V6 може и да не са най-чистото инженерно произведение, но неговата мощност от 820 к.с. е невъзможна за игнориране.

Porsche 911 GT3 RS 4.0

Въпросът не е дали задвижваното от Mezger Porsche 911 трябва да бъде в този списък, а каква версия от него трябваше да бъде в списъка. 997 GT3 RS 4.0 беше последната итерация на 997 и последният път, когато истински двигател Mezger беше използван в шосейно 911. Високооборотният шестцилиндров двигател е с естествено пълнене, обемът е увеличен до 4,0 литра, произвеждайки до 500 к.с.

Горещи

Коментирай